quarci metafizici pitulati in horoscoape

Mi-am propus sa fiu un tip nesuferit pentru iubitorii de horoscoape (sunteti multi?), indeosebi pentru aceia care-si citesc zilnic/saptamanal horoscopul. Urmeaza o scurta terapie pentru gandirea lenesa (ne-critica) din astrologie, ce se doreste o stiinta, care, culmea, dupa cum intentioneaza unii, ar trebui sa fie predata in universitati, la facultatea de psihologie (ar merge, de asemenea, la facultatea de fizica sau de astronomie) sau chiar sa fie infiintata o facultate de astrologie. S-ar putea preda acolo, despre influenta cuantica a razelor de luna asupra purtatorilor de galosi din guma. Nu pot intelege (sunt un limitat, cu deficiente intelectuale) cum o pseudo-stiinta intemeiata pe mituri si fantezii si cu elemente din astronomie, sa fie considerata o disciplina concurenta cu psihologia stiintifica.

Astrograma se vrea o harta astrala care sa reflecte configuratia personala (asezarea astrelor pe cer) ca un set de predispozitii specifice unei persoane la momentul nasterii. Expertul studiaza aceasta diagrama si cauta sa interpreteze tiparele aparute intre astre aflate in diferite case si zodii ca sa te ilumineze cu privire la personalitatea, alegerile si destinul tau (aterizate din ceruri conform karmei si altor indatoriri spirituale). Exista o harta pentru Europa? Urmand indicatiile acestei harti, te poti deplasa cu masina personala din Bucuresti pana la Roma? Oare cum reusesti aceasta performanta? Aceasta harta descrie peisajul geografic in conformitate cu realitatea fizica a continentului european, doar ca la o scara foarte mica. Cum s-a ajuns la o astfel de harta pentru care exista o corespondenta precisa cu realitatea spatiului geografic? S-au facut masuratori si, de aceea, poti tu ajunge (respectand cu strictete harta si cu un simt al orientarii dezvoltat), fara sa te ratacesti, la Roma. Cum ar fi ca harta Europei sa fi fost creata din imaginatie ici-colo cu unele elemente din realitate amestecata cu intuitii despre traseul unui rau, inaltimea unor munti, asezarea unor defileuri? Astrograma este o harta care nu are nimic de-a face cu realitatea. Pamantul este luat drept centru al sistemului solar. Ca sa intelegi cu adevarat gogomania, gandeste-te in felul urmator. Cum ar fi sa crezi, ca orasul Baile Tusnad, cel mai mic oras din tara (jud. Harghita) este capitala Romaniei? Si cum ar fi ca un milion de cetateni romani sa creada ca acolo se afla capitala tarii? Te afli intr-o calatorie si intrebi un cetatean care este ruta cea mai rapida catre capitala. El, cumsecade, iti arata pe harta cum poti ajunge rapid in Baile Tusnad, capitala tarii. Te-ai prins?

Vrei sa-ti devin nesuferit? Sunt deja? Pot spune despre tine dupa 10, 15 minute de conversatie multe adevaruri. Cred ca as putea face o avere, manipuland unele biasuri cognitive sub pretextul interpretarii de astrograme (desi, pot incerca si cu ghicitul in ceasca de cafea; metode testate). Fara sa te cunosc si fara sa-ti fac astrograma, pot spune despre tine urmatorul adevar:

“Ai nevoie ca ceilalti sa te iubeasca si, uneori, sa te admire, dar esti totusi capabil(a) sa ai o atitudine critica fata de tine.”

Te recunosti cumva in acea scurta descriere? Daca simti ca te regasesti, esti biasat(a) de efectul Forer. Descrierea este suficient de ambigua si generala ca sa crezi ca-ti e potrivita. Exact in acelasi fel sunt oferite descrierile din horoscoape. Chiar si in privinta unei astrograme, efectul Forer te face sa crezi ca un anume profil oferit de astrolog te descrie. Tu apelezi la astfel de servicii pentru ca iti doresti, ai nevoie de unele clarificari, de a te cunoaste si valida, de o directie, de repere. Apelezi, deja crezand in ajutorul oferit de astre si analiza astrologului (unii chiar cu licenta in psihologie!). Iar mintea ta (cf. biasului de confirmare) va cauta sa identifice similaritati si sa-si confirme propriile teorii despre sine si relatiile cu ceilalti, evitand ne-potrivirile, intre analizele oferite si viata ta si propria personalitate.

Intre diferitele corpuri ceresti (soare, planete, sateliti, asteroizi si stele) care toate se rotesc in jurul pamantului conform astrogramei apar relatii de influenta reciproca in functie de pozitionarea lor unele fata de altele pe bolta cereasca in raport cu pamantul. Astfel de relatii armonioase/dizarmonioase (ex: sextile, trigoane, cuadraturi, conjunctii) sunt mediate de ce anume? Probabil, de niste forte oculte, pe care noi inca nu le cunoastem, dar dupa cum pretind expertii astrologi, urmeaza sa le cunoastem. Cuantice?! Intre planete, soare, pamant si alte obiecte ceresti exista relatii mediate de campuri cuantice care vibreaza subtil interactionand cu tine. Ma insel, eu? Ma amuza, uneori, pana la lacrimi acest raspuns! Chiar daca ar exista quarci subtili si astrali, cum crezi ca te pot influenta la nivel de personalitate? Ma tem ca nu intelegi o iota din fizica cuantica si nici din stiinta psihologiei. Povestile cu zane, feti frumosi si balauri au fost metamorfozate in explicatiile pseudostiintifice bazate pe teoria cuantica. Subtilul din natura si univers a devenit cuantic. De parca, substituirea asta nefericita ar explica ceva, orice! Lacunele in cunoastere si fragilitatea explicatiilor sunt, in prezent, urgent si ne-critic acoperite cu interpretari ale teoriilor din mecanica cuantica dintre cele mai fanteziste si anacronice, cred ca, pentru oricine care are cunostinte elementare de fizica si o doza sanatoasa de scepticism. Expertii in campuri vibratorii (eventual, vindecatoare) care mediaza relatiile astrale nu pot face diferenta intre infrarosii si ultraviolete, insa pot pretinde ca exista energii subtile nedetectate care lucreaza printre astre si modeleaza destine. O naivitate, de altfel, pe care o inteleg, deoarece nimeni nu i-a avertizat de efectul cu adevarat (in mod real) subtil al biasurilor cognitive ce interfereaza cu judecatile si perceptiile noastre.

Stelele, planetele si asteroizii sunt corpuri ceresti care nu emit vibratii ce predispun la o directie sau alta in viata sau la anumite trasaturi de personalitate. Constelatiile sunt tipare de asezare ale stelelor de pe bolta cereasca (perspectiva geocentrica) care nu exista in realitatea cosmica. Ele exista doar in mintile noastre. Noi le-am asezat acolo. Nu exista o zodie a Leului si nici a Fecioarei si tot asa. Constelatiile sunt conventii stabilite intre noi fara o legatura cu astrele. La fel de bine, te poti holba intr-o noapte senina la cerul instelat si creea tu propriile tale constelatii. Doar asa, ca sa te amuzi de aceasta iluzie. Te-ai nascut in zodia balantei, adica soarele, asa cum e perceput de pe pamant, se afla la momentul nasterii in constelatia balantei. De ce nu in zodia Ariciului? Astronomii si astrofizicienii folosesc in continuare constelatiile, dar nu pentru ca ar exista o legatura cu realitatea obiectiva din spatiul cosmic, ci pentru ca ii ajuta la localizarea pe bolta cereasca a diferitelor obiecte ori evenimente cosmice.

Nu exista influente ale planetelor, stelelor, constelatiilor asupra vietii si personalitatii, dar asta nu inseamna ca horoscoapele si analizele de astrograme nu pot influenta oameni. POT INFLUENTA decizii de viata, modela actiuni si comportamente si predispune la anumite rezultate favorabile ori nefavorabile. Oamenii sunt si pot fi influentati de interpretarile horoscoapelor si analizele astrogramelor. Credinta irationala in puterea astrelor (animate de forte divine), increderea in interpretarea oferita de astrolog asociate puternic cu nevoia de validare subiectiva, biasul profetiei auto-implinite si biasului de confirmare pot face ca o persoana, de altfel, echilibrata psihologic, sa devina victima unor influente nefericite care o pot orienta pe drumuri ne-dorite in viata si in relatiile cu ceilalti. Intr-o nota de realism tragic, merita sa stii, ca unii oameni fixati fatidic in credinte irationale isi pot induce moartea, uneori provocand moartea altora (vezi suicide bombers, experientele de zombi din voo-doo, pilotii kamikadze din al doilea razboi mondial). Chiar pana aici se poate ajunge fara o instanta critica si rationala. Comparand cu asemenea consecinte nefericite, efectele de influenta, ale horoscoapelor personalizate ori nu, par niste “acadele”. Chiar si asa, aceste “acadele” odata consumate au consecintele lor. Mare atentie la Lilith! (just kidding!)