Despre MINE

De mai bine de zece ani ofer ajutor psihologic într-un sistem privat, discret, bazat pe recomandări. Totuși, dacă simți că rezonezi cu unele idei de aici, mă poți contacta (v. pagina contact) și îți voi răspunde cel târziu a doua zi.

Pregătirea mea academică a fost în psihologie la Universitatea din București. După licența din 2001, am obținut, doi ani ani mai târziu, un master degree în psihodiagnostic și psihoterapie, apoi un doctorat în psihologie. Certificarea ca terapeut (la nivel de specialist) a fost în terapie experiențială în 2009, după mai mult de șapte ani și peste 1250 de ore lucrate. Ulterior, instruirea mea a continuat non-formal cu alte metode evidence-based, descoperind treptat știința psihologiei.

Mă identific cel mai tare cu meseria de terapeut. Mai puțin cu cel de lector, deși mai predau uneori la o universitate privată. Cred în conceptul de meserie (pe model tradițional ucenic-maestru) dar nu și în acela de carieră, ce-mi pare o inovație neoliberală. Meseria vine din vocație, dar nu fără multă practică și reflecție asupra ei. Dar nu vreau să mă dezvălui mai mult aici. N-ar fi tocmai potrivit unui terapeut care prin natura meseriei lucrează pentru binele psihologic al oamenilor. Un terapeut bun se ferește să-i ocupe omului timpul cu ventilări și dezvăluiri personale. Mai mult tace și ascultă cu a treia ureche (dacă are) și eventual pune întrebări meșteșugite (dacă se pricepe). M-am obișnuit, astfel, să spun (să scriu) mai puține despre mine.

Din februarie 2012, am pornit acest blog cu ajutorul unor oameni generoși. A trecut prin câteva transformări. Probabil și autorul. Am adunat aici, cu timpul, peste 1000 de articole. Multe dintre ele au fost ”periate” și reeditate cu intenția de a face saltul într-o cărțulică. M-am opus acestei intenții. Rămâneți aici, la liber, le-am spus, pentru oricine dornic să răsfoiască paginile din blog (ne-împovărat de reclame).

Prin aceste articole caut să cresc nivelul de cultură psihologică, să stimulez gândirea critică (nu în sens negativ), dar și să feresc publicul larg de iluzii, pseudoștiință și psihologie de folclor. Am auzit că așa se poartă prin universități de top ca Stanford sau University College London.

Blogul a devenit, treptat, cartea mea de vizită. Iar pentru unele persoane, spre uimirea mea, chiar o biblioterapie.

Seramis S.