Despre MINE

Sunt blogul lui Seramis Sas, psiholog și psihoterapeut de peste doisprezece ani, un ins preocupat (printre altele) de promovarea psihologiei științifice, după cum se poartă prin universități cu ștaif ca Stanford, Harvard sau Cambridge.

Am apărut în lume cu scopul de a proteja publicul larg de psihologia și psihoterapia bazate pe pseudoștiință, misticism, stereotipuri, prejudecăți, teorii populare și intuiții neverificate. Cel mai adesea întâlnim o psihologie populară (folclor), adică o colecție de intuiții și teorii neverificate, prejudecăți și revelații personale. Mai întâlnim una bazată pe pseudoștiință – acele enunțuri ce par științifice, dar nu sunt. Toate acestea pot fi un pericol social, deoarece nu sunt protejate de biasul de confirmare și realismul naiv (ce sunt ele poți descoperi căutând în blog).

Chiar dacă nu se apropie de exactitatea științelor naturale, ca fizica, chimia și biologia (hard sciences), psihologia e o știință empirică (soft science) ce formulează ipoteze științifice pentru a înțelege cum gândesc, simt și acționează oamenii. Ca orice știință (empirică), avem o psihologie orientată din prezent spre viitor și nu către explicarea trecutului, pasiunea psihologiilor și terapiilor orientate psihodinamic.

Orientarea din prezent către viitor a psihologiei moderne nu exclude înțelegerea istoriei de viață dintr-o perspectivă utilă oamenilor. E acea perspectivă ce sădește (în prezent) semințele unui viitor mai bun. Ajută la reglarea emoțiilor și comportamentelor, cultivarea unor obiceiuri sănătoase, orientarea în viață după scopuri sau direcții valoroase sau la bunăstare și solidaritate socială.

Sper ca prin articolele mele să contribui la dezvoltarea unei atitudini științifice a publicului românesc și la diseminarea informației de calitate din domeniul psihologiei.