Despre MINE

Sunt Seramis Sas, profesor și psihoterapeut de peste zece ani, și am creat acest blog cu scopul de a promova o psihologie științifică, pe baze empirice și gândire critică, după cum se poartă prin universități de top ca Stanford, Harvard sau Cambridge. Am simțit nevoia unei contribuții ca să protejez publicul larg de psihologia și terapia bazate pe pseudoștiință, teorii neverificate, idei mistice, prejudecăți, stereotipuri, intuiții și revelații personale.

Am colaborat o vreme, ca psiholog și terapeut, cu diverse organizații și fundații. Apoi m-am retras la cabinet/online unde continui să ofer consultații pe diverse probleme de psihologie. Mai puțin când merg la o universitate privată unde torturez cu o grijă infinită pe acei studenți cu minți deschise la critical thinking, cognitive psychology & behavioral genetics.

Prin acest blog atrag atenția publicului că psihologia e o disciplină științifică, nu populară sau de folclor – o colecție de intuiții și teorii neverificate, prejudecăți și revelații produse de experiențele noastre de viață și culturale în relațiile cu cei din jur. Nu e nici pseudoștiință – acele enunțuri ce par științifice, dar nu sunt. Toate acestea pot fi un pericol social, deoarece nu sunt protejate de biasul de confirmare și realismul naiv.

Chiar dacă nu se apropie de exactitatea științelor naturale, ca fizica și biologia, psihologia e o știință empirică ce formulează ipoteze științifice pentru a înțelege cum gândesc, simt și acționează oamenii. Cercetătorii pot controla și verifica, prin proceduri riguroase și sistematice, în mod independent aceste ipoteze. De aceea, concluziile lor sunt mai de încredere decât ceea ce credem noi pe baza propriilor experiențe sau înțelepciunii populare.

Sper ca prin articolele din acest blog să contribui la cultivarea unei atitudini științifice a publicului românesc și la diseminarea informației de calitate din domeniul psihologiei.