Despre (auto)cunoastere

Ti-ai comandat pranzul? Imi imaginez ca ai servit o salata cu pui, desi preferi cartofi prajiti cu ceafa la gratar (exagerez; imi place sa visez ca tii la “formele” tale). De ce ai preferat, de data asta, acest fel de mancare? Sa zicem ca emiti o declaratie pe tema dietei sanatoase si ca te simti mai bine cu o mancare mai usoara.

Acestea sunt gandurile care au precedat decizia ta de a comanda salata cu pui? Sau le-ai scornit la momentul intrebarii? Daca au precedat decizia ta, atunci esti responsabila pentru ea. Acesta ar fi un caz de cauzalitate constienta. Dar ce ne facem daca le-ai nascocit pe loc (fara sa stii)?

De unde stim daca acele ganduri (motivele tale) nu au fost produse in inconstient datorita unor variabile “ascunse”?

Spre exemplu, inainte cu cateva minute de a face comanda, o colega mai durdulie a declarat public ca urmeaza o dieta. Aproape ca nici n-ai auzit-o, dar ai fost expusa la cuvintele ei, cuvinte care ti-au activat aspecte mentale ingrijoratoare legate de imaginea corporala (se cheama “priming”). E destul de probabil sa credem ca vei comanda o mancare cu putine calorii si grasime.

Au precedat aceste ganduri decizia de a comanda salata cu pui? Da. Insa, tu nu erai si nici nu esti constienta de ele. Ele au fost produse in mintea inconstienta (prin priming) si ti-au influentat decizia. Insa, tu nu stii. Tu crezi in motivele declarate drept cauze legitime pentru preferinta ta culinara. Scornealaaa!

Ai macar idee ce spui? Vrei sa zici ca noi (ne) mintim? Intr-un fel, da.

Dar exista cazuri, cand sinele constient creeaza raspunsuri in urma unor rationamente. Vestea buna este ca putem infera motivatiile/cauzele din spatele unor judecati, emotii si actiuni in urma unui demers constient si, atentie, rational in baza unor date obiective obtinute sistematic. Dar care, e drept, solicita timp si energie, deoarece mintea constienta proceseaza lent informatii (slow thinking!). De exemplu, observi cu oarecare ingrijorare rotunjimile care se accentueaza de la o zi la alta. Cativa oameni onesti (si neinvidiosi) si curajosi iti ofera o apreciere. Pentru ca esti o persoana care gandeste (bine!), iti monitorizezi cateva zile greutatea si te decizi sa urmezi o dieta mai putin bogata in carbohidrati. De ce? Pentru ca ai observat ca iei in greutate.

De ce citesti acest blog?Inainte de a raspunde, mai gandeste-te odata azi si, poate, maine. Da,iti reamintesc eu, meditatie nu inseamna doar sa-ti urmaresti respiratia.