schimbarea de perspectiva (o calatorie in timp sau spatiu)

Iti propun un experiment mental.

Daca asezam Scala Timpului Geologic pe o linie dreapta, echivaland un an cu un milimetru, vom avea o distanta de 4,600 de kilometri-o calatorie cu masina dus-intors (aproape) de la Bucuresti la Londra sau ceva mai mult de un drum pana in Marrakesh. (tara?)

Fara sa te taxez iti propun o calatorie in timp. Sa ne inchipuim ca deplasandu-te prin spatiu, vei calatori in timp, in trecut. Daca pastrezi echivalenta de mai sus, plecand din Bucuresti, vei ajunge in Marrakesh sau la inceputul timpului geologic.

Daca pleci din Cotroceni pe jos (pentru ca iti place sportul) spre cartierul Militari, te vei intalni cu hominizii la piata Lujerului. Intreaba-i, te rog, de Lucy. Prin semne! Stra-stra-stramosii tai, primatele cu aspect aproape uman (hominizii) au aparut pe aceasta distanta in primii 2, 3 kilometri privind din prezent spre trecut sau din Cotroceni spre Lujerului. O aruncatura de bat, mai energica.

Pentru comparatie, te informez ca dinozaurii au trait la o distanta de doar 160 km. Cu dumnealor te poti intalni daca iti continui drumul pana la iesirea pe autostrada, faci autostopul, daca nu vrei cu bicicleta, si te indrepti spre Pitesti. Continui drumul si prin apropiere de Ramnicu Valcea te vei intalni cu dinozaurii. Daca esti suficient de agila (doar faci exercitii de fitness zilnic!), poate faci niscaiva poze pentru FB, urmand rapid sa-ti iei talpasita inapoi in timp (si spatiu), daca nu vrei sa ajungi o fosila.

Sa zicem ca te-ai intors la punctul de start, la Cotroceni. Deoarece simti un dor de strabunicii tai, dar nu de aceia din genograme, faci din nou o calatorie in timp (spatiu) si nimeresti intre ei. Te trezesti in mijlocul unui trib de vanatori-culegatori. Zeci de perechi de ochisori sunt atintiti asupra ta. Nu te pierzi cu firea, caci doar cunosti tehnici de autocontrol de la psihologa pe care o vizitezi saptamanal, si incerci sa comunici cu dumnealor, exersandu-ti abilitatile de comunicare non-violenta. (Hihi!)

Oare ce distanta ai parcurs? O uluitoare distanta de doar 10-15 metri! Da, suntem foarte aproape in spatiu (si timp) de strabunicii nostri mai indepartati, care dansau in jurul focului si se rugau la stele in loc sa zgaiasca in ecrane si televizoare. Probabil, si citeau in stele, cum faci unii si astazi, in epoca moderna (doar pentru unii). Daca tot esti aici, caut-o, te rog, pe Eva (mitocondriala) si transmite-i gratitudinea mea. Poate si a ta.

Nu stiu ce varsta ai, dar imi imaginez ca esti la 30 de ani. Daca esti la aceasta varsta, ai parcurs o distanta de doar 3 centimetri din drumul vietii. Cu putin noroc, plus un stil de viata fara fumat si alcool, vei mai parcurge 4-6 centimetri. Viata ta se va intinde, cu mult noroc si antrenament (nu la butonat de smartphone si laptop), pe colosala distanta de 7-9 centimetri! Un melc sprinten o poate parcurge, probabil, in zece secunde. (un melc cu un fitness excelent ! :))

Raportata la scala timpului geologic, viata ta se intinde pe o distanta de 7-9 cm (compara cu 4,600 km) si dureaza nu mai mult de 10 secunde. Ai parcurs, deja, cateva secunde (si cativa centimetri). Pana acum si aici, poate ai inteles ceva, poate nu. Ce faci cu restul?