Colectie de organe

Ceea ce crezi tu despre tine s-ar putea sau nu sa se potriveasca cu comportamentele tale in situatii diverse. Potrivirea dintre ceea ce crezi tu despre comportamentul tau si comportamentul tau concret s-ar putea sa fie pur intamplatoare. Ma tem ca vei observa ceea ce iti doresti sa observi. Daca te crezi o persoana responsabila, vei detecta doar situatii cand te comporti responsabil, “ratand” situatiile cand esti iresponsabila (pt prietenii gandirii critice, bias de confirmare!). Intrebata fiind daca esti o persoana responsabila, vei raspunde, aproape sigur, ca esti o persoana responsabila.

Cauti cauzele atitudinilor si comportamentelor tale? Daca-ti sondezi inconstientul prin, te miri ce, tehnici abracadabrante, nu ajuta. Astfel de tehnici de arheologie psihica sunt de prisos. Experimente, precum cele care pun in evidenta iluzia introspectiei , ne sugereaza o masura cel mult minuscula in cunoasterea de sine prin metode introspective (si proiective).

NU avem acces la inconstient.

O veste proasta pentru funii abordarii psihodinamice (genul ai probleme cu mama si tata) in psihoterapie.

Dispunem de o minte inconstienta sau, mai precis, o colectie de minti sau organe computationale (avand procesare automata) cu rol adaptativ.

Vrei exemple, asa-i? Iata unul legat de sistemul vizual. Imaginea acestor litere (pe care le vezi) este obtinuta cu ajutorul (nu doar) unui modul de integrare a trasaturilor perceptive. Trasaturile sunt obtinute datorita unor detectori de trasaturi (alte module) – neuroni specializati in recunoasterea unor semne precum: / ,\ sau C.

Iata si unul legat de motivatie. Dorinta sexuala orientata spre cele mai grozave specimene (sau cel mai tare “makeup” genetic), in functie de care te poti trezi intr-o dilema “cu bucurii”.

Aceste module au evoluat prin selectie naturala pentru a ne spori sansele de supravietuire. Se descurca binisor, cred eu, din moment ce suntem o specie care prospera pe aceasta planeta (ma tem ca n-o sa dureze), desi aici se afla biasurile cognitive si iluziile perceptive. Pe scurt, in literatura de specialitate, se numeste” inconstient adaptativ”. Functioneaza modular sau, in alte cuvinte, aceste minti (inconstiente) au propriile lor agende!

Carevasazica, folosesti mai multe agende? Sau ele te folosesc pe tine? :)))

 

 

Bargh, J. A., & Morsella, E. (2008). The unconscious mind. Perspectives on psychological science3(1), 73-79.

Wilson, T. D., & Bar-Anan, Y. (2008). The unseen mind. Science321(5892), 1046-1047.