Cum să alegi o carte bună de self-help

Cărțile din care înveți cum să te descurci într-o problemă sau alta a vieții variază mult în calitate. În acest articol vei afla ce anume să cauți când alegi o astfel de carte. Urmează o serie de criterii inspirate din ”Psychology Applied to Modern Life”, un excelent textbook la a doisprezecea ediție în 2017 (costă în jur de 110 $ americani). Din acest cărțoi, de-ți face biceps de smardoi, mai poți învăța despre o sumedenie de alte lucruri. Poți învăța, de exemplu, despre prietenie și iubire, psihologie și sănătate fizică sau dezvoltarea și exprimarea sexualității (dacă ți-a dat voie taica popa). Dar dacă ai alte planuri pentru acea sută de ”franklini”, cărțile de auto-ajutorare rămân o bună opțiune… dacă:

1. Claritatea exprimării este crucială. Evident că sfaturile care nu pot fi pricepute nu te vor ajuta. Să ai mare atenție la cele în care exprimarea atinge cele mai înalte culmi sau cele mai mari adâncimi ale sufletului. Psiho-bolboroseala nu poate ajuta pe nimeni. E o psihologie de fandoseală. Sună asemenea psihologiei dar nu este decât o înșiruire bramburită de pseudo-termeni.

2. În unele apar promisiuni flamboaiante însoțite de îndemnuri isterice. De obicei, beneficiile promise sunt orientate pe termen scurt și mediu. În trei, șapte și treizeci de zile se petrece o minune cu tine dacă te ții (cu funia spânzurat) de program. Resursele sunt în interiorul tău. Miracolul transformării e aproape de tine. Trebuie doar să crezi! Desigur, nu lipsesc îndemnurile de a intra pe nu-ș ce site și cumpăra nu-ș ce minunăție de DVD ori abonament la filmulețe extraordinare.

Cărțile utile cu adevărat tind să fie prudente în promisiuni. Consideră într-o manieră realistă dificultățile ce urmează în privința schimbării unui comportament. Nu există rețete pentru orice și nici ușurință când vrei o modificare în stilul de viață. Poți paria pe principiul efortului treptat și în pași mici, mici de tot.

3. Poți face o verificare a certificărilor obținute de autor. Te poți aștepta să găsești pe coperte (sau pe primele pagini) o expertiză exagerată a autorului.

4. Autorii care se documentează și cunosc metoda științifică vor insera în text surse și trimiteri la cercetări teoretice și experimentale. Dacă sunt autentice, ele pot fi cu ușurință verificate via Google Scholar, un motor de căutare pentru studii academice. Te înțeleg să nu vrei acuma să-ți petreci timpul cu verificări. Totuși, poți încerca să evaluezi tăria dovezilor pe care autorul ți le pune la dispoziție. Sfatul său are la bază propria sa experiență personală? A, nu doar a lui, ci și a clienților săi? Sunt dovezi anecdotice, bineînțeles, și nu pot fi luate drept dovezi că A determină B. E o teorie sau concept de pionierat, pe baza unor studii de ultimă oră? Are recomandări bazate pe speculațiile lui și ale asociaților săi (reptilieni sau angelici)?

Cărțile utile au la finalul lor sau la încheierea unui capitol o listă cu trimiteri la articole din jurnale de specialitate. Nu doar la alte cărți și prelegeri. Iar autorii lor care sunt onești și conștienți de lucrul științific fac distincții repetate între speculații, impresii și experiențe personale și observații empirice, studii de caz și de tip experimental.

5. Caută cărți ce oferă direcții clare, specifice și detaliate vizavi de cum să schimbi un comportament. Sunt inutile acelea care îți oferă doar înțelegere, insight și explicații psihologizante. Evident, la fel de inutile sunt și cărțile cu îndrumări în termeni nespecifici și neclari.

6. Cele mai multe cărți de self-help abordează o problemă sau topică particulară, cum ar fi, mâncatul excexiv, singurătatea, relații amoroase, parentajul cu cei mici. Însă, autorii lor nu se opresc aici, probabil dintr-o exuberanță copilărească. Ei continuă să te învețe în baza unor idei simple cum să abordezi și alte probleme de viață.

Cărțile care tind să acopere mai multe probleme sau subiecte sunt, de regulă, superficiale. În schimb, acelea care sunt dedicate unei singure topici tind să fie scrise de un expert autentic vizavi de acel subiect. Acestea sunt cărțile care îți pot fi, cu adevărat, de ajutor.