cum ajută ”ciocăneala” la eliberare emoțională?

N-ajută. Mai de folos e pileala, nu ”ciocăneala”. Din registrul terapiilor ”bogus” face parte și una supra-numită Emotional Freedom Techniques (EFT), care nu putea lipsi din panoplia terapiilor românești fantasmagorice. Nu pot să trec peste un fapt care mă angoasează. Multe terapii bogus sau pseudoștiințifice, pe care nu le listez aici, sunt predate de formatori/lectori prin asociații cu atestare din partea colegiului psihologic, care, din câte bag de seamă, nu se vrea, deocamdată, un for cu veritabile standarde academice.

Dar asta nu e problema noastră, ci a universităților. Mai exact, a facultăților de profil, care, sper și eu (și alți câțiva), să facă demersuri sistematice de epurare psihologică, eliminând din mediul academic, pseudoștiința psihologică și terapiile false, după cum se petrece pe la universitățile mai evoluate din vest.

Ca să te iluminez, îți spun că EFT e o cale simplă pentru vindecarea unei varietăți de dureri și suferințe, după cum se pretinde pe site-urile dedicate. Totodată, e o cale la fel de simplă pentru irosirea timpului (o resursă finită, îți reamintesc).

Din câte am înțeles, are rădăcini în Thought Field Therapy (o altă trăsnaie), fiind o formă simplificată de un ins pe nume Gary Craig, un luptător pentru eliberarea emoțională, care face milioane de dolari mizând cu succes pe naivitatea celor mulți, deoarece în fiecare minut se naște un fraier, după cum ne amintește din cealaltă lume domnul Barnum, un personaj celebru în industria divertismentului de masă.

Procedura de bază este deosebit de simplă și o poți testa imediat (după ce urmărești filmulețe pe youtube): dacă anumite puncte sunt apăsate (sau ciocănite) într-o anume secvență simultan cu o “conversație” pe problematica pacientului atunci apare o ameliorare a durerii sau o eliberare emoțională. Doamne, ce minune! Parcă simt o ușurare! Mă ierți nițel. Trebuie să ajung la baie.

Aceste puncte de pe corp (vizibile doar dacă porți ”ochelarii” numiți „Când vezi ceea ce îți dorești să vezi”) sunt corespondentele fizice ale unor puncte de pe meridianele energetice. Un fel de presopunctură instant. Cu riscul de a-ți părea ridicol, îți precizez că meridianele energetice (și nici ”forța vieții”) nu au dovezi empirice.

Ei, bine, deocamdată. Deși fizicienii ”ciocnesc” câte un ou, fir-ar, particule subatomice în laboratoarele de coliziune (care costă miliarde de dolari), ei nu au detectat acele unde/particule exotice ce compun meridianele chinezilor din antichitate. Ba chiar au dat peste cea de origine divină și, totuși, nimic despre cele de interes pentru terapeuții și pacienții lor, repetenți probabil la fizica de liceu.

Sigur, dragul meu, asta nu înseamnă că ele nu există, după cum ți-ar replica oricare amator de medicină energetică. E o replică ce cade în categoria ”argumentul variabilei oculte”, care sună, în general, așa: ”dacă nu s-a descoperit de știință, nu înseamnă că ”X” (variabila misterioasă) nu există”. Dar nici că ”X” există! Contra-argumentul e că nu există nimic care să indice posibila existență a presupuselor meridiane energetice ce ar străbate corpul uman.

Toate astea sunt frecții la picior de lemn pentru aceia care cred în dânsa și îți oferă ”eliberarea emoțională”. Carevasăzică, tu te afli într-o închisoare în care emoțiile negative sunt gardienii dumitale. Prin tehnica cu ciocănitori (Woody), care lichefiază (sau lichidează?) gardienii, ești eliberat din închisoare. Dacă ai fi un om de bună credință, ai putea să reziști la o așa promisiune?

Unii dintre acești șamani au licență în psihologie și sunt acreditați la colegiu. Hopaaa! Ceea ce nu trebuie să ne mire. Asist de ceva vreme la un fenomen îngrijorător de frecvent – să ai o licență în psihologie (foarte ușor de obținut pe bază de gândire pseudoștiințifică) în combinație cu atestat de la califatul, pardon!, colegiul psihologilor și să practici vreo formă de terapie ”bogus” sau pseudo-științifică.

Așa înțeleg mulți să practice psihologie, aducând, firește, un uriaș deserviciu psihologiei ca disciplină științifică. Cine să mai aibe încredere în psihologi și psihologie când aceștia sunt luați la pachet cu puzderia (o bună parte licențiată în psihologie!) de guru, psihoterapeuți și vindecători de la bube dulci până la orice, yoghini iubitori de pipi, șamani, astrologi și parapsihologi alături, evident, de o armată alcătuită din ”antrenori” exotici, așa numiții ”coach”, care se întrec în bolboroseala psihologică?

În articolul următor îți voi povesti despre cum psihologia transpersonală, care a luat mințile multor oameni cumsecade, e anti-umanistică. Și nu pentru că vine de la mine, ci de la Albert Ellis, considerat al doilea (după Carl Rogers) cel mai influent psihoterapeut din istorie.