2015, un an mai bun (probabil)

2 ianuarie 2015. Urmează un an mai bun. Cel puţin aşa ne comunicăm unii altora. E o speranţă. Nimeni nu ştie cum va fi. Sigur, cu excepţia astrologilor şi nebunilor (si catorva politicieni). Puţin şi a experţilor în domenii precum economie, sociologie, politică. Majoritatea îşi pune baza în zei, karme şi legi mistice (şi câţiva în legi statistice). Alţii, mai puţini, în ceea ce fac oamenii şi, mai ales, în ceea ce face fiecare în măsura puterilor sale (nu ale divinităţii sau ale guvernului).

Oamenii întâmpină prin sărbătoare noul an şi, simultan, se desprind de cel de dinainte. Momentul tranziţiei e magic. Cu toţii sperăm la un nou an mai bun. Unii (mulţi?) vor trăi cu speranţa, neştiind ce urmează a realiza. Nu vor şti la finalul acestui an cât anume au realizat din ceea ce şi-au propus cu un an înainte. Nu şi-au propus nimic ori şi-au fixat scopuri complet nerealiste în virtutea unei credinţe magice cum că trecerea în noul an va genera înlăuntrul lor nişte puteri extraordinare. Un pic şi cu ajutorul karmei sau lui dumnezeu.

Ce planuri ai pentru noul an? Ce planuri ai încheiat pentru vechiul an? Mai exact, ce anume sărbătoreşti? Ah, ideea trecerii (magice!) în noul an?!

A fost sărbătoarea tranziţiei din calendar. Sper ca fiecare să fi celebrat totuşi ceva mai mult, mai concret, mai util. Sigur, te poţi bucura de o idee laolalta cu marea mulţime, fiecare cu fusul ei orar. Însă, sper ca în spatele acestei idei magice să fie o realizare personală (sau mai multe). Oricât de măruntă. Alături, desigur, de nerealizări sau de planuri, dorinţe, scopuri ne-împlinite. Ele vor trece odată cu tine în noul an. Ce vei face în privinţa lor?

Aşa ar putea arăta experienţa unei tranziţii la un nivel mai profund. Nu doar în calendar. Sărbătoarea dintre ani are asemenea sensuri care (ne) pot îmbogăţi spiritual. Aceste sensuri sunt puternic ancorate de pământ. Nu de ceruri.

Altfel, ce rost are să ne urăm la multi ani? Mulţi ani ca să facem ce anume cu ei? Umbră? Deşi ar fi bine, pentru că o umbră nu consumă şi nu produce mizerii. Merităm mai mult în anul 2015. O existenţă mai profundă (sau mai puţin mediocră şi superficială). Însă ea depinde de fiecare şi de toţi laolaltă.

La mulţi ani!