Constelațiile, fabulație și delir în grup

Profesorul și terapeutul Franz Ruppert, expert în Constelații Familiale (într-o interpretare originală), urmează să vină în țara noastră în luna aprilie. Va susține prelegeri și ateliere deosebite.  Nu pot dezvălui cine e gazda acestui onorabil invitat. Dar, te asigur, e o persoană de mare încredere și pro-activă în plan științific și academic.

Nu trebuie să-ți repet că metoda Constelațiilor a atras novici în psihologie, dar și profesioniști. De ce? Pentru că, orice ar comenta un sceptic, e teribil de simplistă. Poate fi aplicată și la (dar și de?!) copii de grădiniță.

Ce mi se pare important e că atelierele de profil oferă, în grup, experiența unui insight sau unei străfulgerări, care deblochează rănile familiei pe câteva generații. Dar n-are rost să-ți spun eu, un amator, deoarece poți găsi informații în cărțile consacrate, unele putând fi cumpărate chiar de la librăria din incinta Facultății de Psihologie, Univ. București. Norocul lor, cred eu, pentru că asemenea titluri mai ridică nivelul academic modest, altfel, al instituției. Au și studenții de unde învăța o psihologie practică îmbinată cu spiritualitatea adevărată.

Cine caută o experiență directă cu Constelațiile poate apela la specialiști psihologi, posesori de doctorate, chiar și profesori la facultate, deci oameni cu o excelentă pregătire științifică. Pe lângă dumnealor, există o pleiadă de facilitatori cu experiență în conducerea sub constelații.

Știu că cititorii acestui blog sunt mai sceptici, dar le ofer garanția că, indiferent de opiniile lor, constelația funcționează. Funcționează, da, garantat, precum pilula homeopată. Știu că mă repet, dar dacă repet de suficiente ori, ideea se fixează în memorie ca adevărată. Nu, n-a testat-o nimeni. Mărturiile oamenilor sunt suficiente. Da, sunt sute, poate mii de oameni care au beneficiat de constelații. E o industrie, într-adevăr, iar asta ne confirmă că ceva trebuie să fie adevărat în ea. Chiar și dacă, participantul nu schimbă nimic în viața lui, nu înseamnă că nu s-a produs o schimbare pe nivel inconștient. De ce? Cu toții suntem conectați la nivel inconștient, iar participantul asistă la experiența unui alt membru din grup sau participă direct la constelația acestuia, de unde influența asupra vieții acestuia.

Corect e să ne întrebăm ”În baza a ce credem că funcționează?”. Din câte am înțeles, e un mister. Sunt unele presupuneri. Totuși, avem certitudinea că orice constelație lucrează cu și prin Iubire. Or, iubirea urmează aceleași legi indiferent de cultură sau etnie. Fie că ești musulman, catolic sau taoist, vei ajunge la familia ta pe calea iertării. Și vei suferi, dacă va fi nevoie, în numele Iubirii. Dar, depinde de dorința inimii tale. Cine nu crede în inima lui, mă tem că are inima împietrită. Încă nu poate metaboliza durerea sufletească care rămâne ascunsă conștientului său.

Scepticul din tine va comenta critic că nu are dovezi empirice. Dar, oricine participă, chiar dacă e sceptic, primește ceva, ceva se mișcă înlăuntrul său, pentru că, vrând-nevrând, cu toții ne conectăm la ”câmpul universal” (vezi noțiunea de ”câmp morfogenetic”). Iar aici, sufletul își află Calea.  O explicație ar fi, din câte am înțeles, neuronii oglindă, da, descoperiți de italianul acela, Gelatino Rizzotto (?), care duce la corelații în planul fizic pentru concepte de psihologie ca empatie, internalizare, reprezentări, proiecții și transfer.

Și dacă adăugăm teoria rezonanței morfice a lui Sheldrake, ne lămurim cum funcționează constelațiile. Iată cum, inconștientul colectiv identificat de psihiatrul Carl G. Jung, prin care împărtășim tipare informaționale sau arhetipuri,  are un suport fizic și anume, câmpul morfogenetic. Nu are legătură cu Morfeu, zeul somnului. Rezonanța morfică, pentru cine nu știe, este ”baza memoriei din natură… ideea unor interconexiuni misterioase telepatice dintre organismele amintirile colective intra-specii.” Cuvintele aparțin doctorului Rupert Sheldrake (1981), cu doctorat în biochimie obținut la Cambridge. Această ”rezonanță morfică” are loc prin câmpurile morfogenetice. Înseamnă că informația e transmisă via mutații genetice și așa oamenii moștenesc trans-generațional tiparele mentale și comportamentale ale înaintașilor.

Revenind la atelierele deosebit de interesante, cu siguranță mă voi înscrie, deoarece am o pasiune extremă (de rezonanță!) pentru spectacole (scumpe!) realizate de profesori (si specialiști) cu doctorate în psihologie.