metoda Hocus-Pocus (constelatii familiale)

Acest articol e scris pentru tine, daca te numeri printre amatorii de constelatii familiale sau daca ai cunostinte, cliente la asa ceva. Urmeaza o serie de paragrafe, culese de pe doua situri princeps dedicate metodei constelatiilor familiale, insotite de comentarii mele.

“Our life follows a hidden plan from the very beginning. I call it our Script. therefore we can compare it to a film which follows a screenplay in every detail and determines how this game ends.”

Crezi ca exista un plan ascuns? Un „scenariu de viata”, un fel de film in care fiecare joaca dupa un scenariu detaliat (probabil n-a auzit de scheme si scripturi cognitive) care determina felul in care o mierlesti?  Predeterminare? De unde ai scornit-o? Am inteles. A fost o revelatie potrivita cu „traditia destinelor programate in laboratoarele divine”.

Cauta scenarii si vei gasi. Un scenariu e un tipar. Creierul se pricepe la detectarea de tipare si opereaza dupa ele. Daca ele nu exista, le inventeaza si le imprumuta realitatii, pentru ca tu nu percepi direct realitatea. Creierul iti livreaza un model despre realitate influentat de datele senzoriale si concomitent de cunostinte, emotii si interese (sau perceptii modelate bottom-up si top-down). Asa functioneaza el. Nu sufletelul tau are un plan ascuns, ci creierul tau are un fel de „plan”. Sa faca din realitate un loc mai confortabil si mai controlabil pentru genele ce le porti (face parte din echipamentul cerebral pentru supravietuire). In acest scop, creierul tau fabrica o poveste, plecand de la ambiguitatea creata in relatiile dintre membrii grupului, „programati” de „constelatori” (facilitatorii de constelatii).

“When someone has been excluded from the family a failure, an alcoholic, a child’s father    our children often try to bring what’s excluded to awareness by continuing the suffering and behaving similarly to the one who has been left out. Children often express the difficult or negative behaviors of the one we have rejected. Yet when we find our peace with those who’ve hurt us, it has a positive effect on us, and indirectly upon our children, who may now feel more free from having to carry our heaviness for us”

“Most importantly, we see how tragic events have deeply impacted our families. We see how our parents and grandparents struggled. We ask: Are we struggling similarly? The imprint of these events can become the blueprint for future generations. “

Crezi ca nu gasesti in provocarile existentei tale aspecte similare cu ale parintilor sau bunicilor? Te asigur ca vei gasi din doua motive plus unul biologic (aveti acelasi bagaj genetic). Unul e ca faceti parte din aceaiasi cultura, fiind modelati de aceleasi stereotipii, prejudecati si traditii. Doi, pentru ca odata ce crezi ca exista un tipar mostenit, il vei descoperi fara efort. Creierul tau se pricepe la asta, deoarece are in spate sute de mii de ani de evolutie. Tu ai supravietuit, pentru ca s-a descurcat binisor la detectarea unor tipare in variatiile naturale. (Se intampla cam asa. Pe aceasta poteca, credem ca spre inserat apare tigrul. Stim asta, fiindca unii dintre noi, plecati pe poteca, nu s-au mai intors.) Astfel, creierul facea ca realitatea sa para mai previzibila si mai controlabila. In atelierul de constelatii, vei gasi un tipar si te vei simti temporar mai in control in viata ta.

Tiparele distructive sunt mostenite de urmasi. De ce? Din loialitate, el incearca sa aduca in constiinta (cui?), suferinta din familie si se comporta similar cu acela exclus din familie. Ca sa ne intelegem, despre unii membrii ai familiei, se zice, ca au fost exclusi. Dar poate au plecat ei? Nu, mai! Ei au plecat, deoarece au primit semnale de respingere! Orice interpretare e musai sa confirme regula excluziunii (bias de confirmare).

Nimeni nu se indoieste ca exista loialitate familiala. Insa, nu exista nimic care sa sprijine urmatoarea asumptie:

  • Datoria ta, ca urmas, este de a vindeca suferintele antecesorilor. Altfel, daca nu te achiti de datorie, se vor repeta in viata ta. Brrr, ce blestem! Cred ca oricine poate identifica unele suferinte in familia sa. Si, daca misiunea succesorului e sa repare „prostiile” rubedeniilor (eventual post-mortem) e un motiv suficient de bun ca toti oamenii (poate si extraterestrii care au familii) sa participe la ateliere de constelatii familiale. E imposibil sa nu gasesti o tragedie mititica, ce ti-a dat o durere, de care urmeaza sa te vindeci.

Accidentele se intampla si nimeni nu e scutit. Oricine daca va cauta evenimente tragice pe trei generatii, aproape sigur va gasi macar unul. Odata ce l-ai gasit, devine simplu sa detectezi asemanari cu provocarile vietii tale actuale. Dar daca te uiti mai cu atentie, vei gasi, simultan, o sumedenie de diferente. (asta e ca nascoceala cu proiectia, cand o vezi pe maica-ta in iubita ta!)

Intr-adevar, evenimente nefericite se intampla unor oameni care, de regula, fac parte din diferite familii, care fac parte din aceiasi cultura si, drept urmare, seamana. Si, desigur, multe alte culturi seamana intre ele, iar evenimentele vietii sunt similare pentru cele mai multe familiii de pe aceasta planeta. Daca tu, fiul/fiica te confrunti in moduri similare? Sigur, repet, vei gasi similitudini in orice. Creierul opereaza cu tipare. Din moment ce crezi ca ai mostenit un tipar distructiv, il vei descoperi (ce minune!) in existenta ta.

“Children often express what’s unresolved between the parents or behind the parents. They can also mirror to us what we have long ago supressed.”

E o asumptie ambigua. Poate insemna orice. De obicei, copiii resimt stress psihologic cand parintii sunt ostili unul cu altul sau cand resursele familiei nu acopera nevoile de baza.

Copiii poarta aceleasi gene ca antecesorii si asista la aproape aceleasi moduri de parentaj. Ce crezi ca vor face mai departe? Probabil ceva similar si, simultan, se vor manifesta in feluri diferite, iar tu vei avea in atentie numai similitudinile, fiindca esti sugestionata de constelatori laolalta cu celelalte persoane credule. Dar, da, e o tendinta, mai ales, daca raman in aceiasi familie sau cultura. Nu emigreaza, de exemplu, in Suedia sau Germania.

“In short, constellations allow us to break destructive family patterns. They give us a deeper understanding as to why we feel the way we feel. First, we gain a felt sense of how we are still affected by the tragic events that remain unresolved in our families. Secondly, we literally step into a new image of feeling whole. After a constellation, we stand in a stronger and clearer place.”

O explicatie simtita si validata in grup e mai buna decat nimic. Mai ales, daca ai o suferinta. Interpretul din creier (sta in emisfera stanga) ti-a spus povestea despre ceea ce experimentezi. Tu il crezi, pentru ca de obicei crezi orice iti povesteste propria mintisoara (cand nu ai “distanta” fata de propriile convingeri/emotii; un calugar budist ti-ar fi mai de ajutor aici). Ea a fost validate social cu sprijinul altor membrii ai grupului bine „programati” de constelatori. Iar, controlul personal probabil creste. Lumea nu mai pare un loc fioros si nici unii oameni niste creaturi monstruoase. E un lucru bun. Insa, cat te tine? Tu nu ai obtinut decat unu, o explicatie si doi, o stare emotionala de bine (probabil incredere sau optimism).

Ai dobandit vreo abilitate? Ti-ai creat vreo strategie de confruntare cu obstacolul din viata ta? Atitudinea ta mentala vizavi de provocarile cotidiene a fost modificata in asa fel in cat sa te simti stapana vietii tale, adica sa fii autonoma, energica si competenta in propria viata? Ah, am inteles, mai sunt prin interiorul tau si al familiei tale experiente de inteles, lectii si semnificatii absconse ? Iata cum poti deveni o clienta fidela, viata ta fiind la cheremul semnificatiilor absconse prin cabalisticul inconstient familial (si colectiv, desigur).

“Anyone who struggles with illness, depression, anxiety, panic disorders, obsessive thoughts, fears, phobias, guilt, bi-polar disorder, persistent anger, lingering grief, meaninglessness, psychosomatic diseases, asthma, colitis, chronic fatigue, fibromyalgia, IBS, reproductive health issues, failed relationships, financial difficulties, family violence, addictions, OCD, ADHD, ADD, PTSD, etc. could benefit from receiving a family constellation. “

Au omis cancerul! Aceasta metoda „terapeutica”, o reteta buna la orice, nu are nici un fel de dovezi empirice serioase pentru nici macar un tip de suferinta psihologica/somatica. Nimic nu demonstreaza (si nici macar nu sugereaza) existenta unui „ingredient” activ. Nici nu am auzit sa exista un interes pentru testarea clinica. Oh, da, exista dovezi de tipul misepareli si simtareli personale, desi cunosc persoane care au participat la asemenea ateliere si care, ulterior, au declarat ca perspectiva lor asupra inteligentei a fost profund nuantata (intuiesc ca au inclus gastropodele la categoria „creaturi inteligente”).

Metoda constelatiilor familiale este O SCAMATORIE. 

Faptul ca, Bert Hellinger, creatorul metodei, are experienta de misionar catolic prin triburile Zulu, ulterior, format in psihanaliza, ne spune multe. Educatia lui stiintifica este zero, chiar daca pe situl sau, sub nume, apare “scientia”. Sigur, nu ca educatia stiintifica ar fi o protectie suta la suta contra gandirii magice. Totusi cum se face ca nimeni din comunitatea stiintifica nu o ia in serios?

Daca apar efecte vindecatoare sau imbunatatiri la unele persoane, ele se datoreaza declansarii raspunsului placebo si iluziilor cognitive (precum corelatiile iluzorii sau profetia auto-implinita). Ce e rau in aceste efecte? Sunt dependente de factori circumstantiali. Tu nu participi intr-un mod responsabil in gestionarea suferintei si rezolvarea unor situatii de viata care te tin pe loc. La fel de bine te poti ruga la Cel de Sus (oriunde ar fi susul in acest univers) la slujbele de duminica. Si sunt moca. (amin!)


http://www2.hellinger.com/en/home/family-constellation/our-script-of-life/

http://www.hellingerpa.com/index.shtml