Smart choice (o alegere inteligenta)

Intr-un fel, de fiecare data cand iti bagi acea mizerie in gura (o cunosc bine!) faci o alegere. La tutun ma refer. Iti introduci in corp, ceea ce era odata… insecticid!

Iti aprinzi o tigara si fumezi. Este decizia pe care o iei in acest moment. Nu Tu, sinele constient. Un alt sine al tau, aflat in spatele cortinei, dincolo de constiinta. Unul care pofteste si care este orientat spre placerea imediata oferita de fumat, mai precis, de nicotina. O iluzie, cum ca-ti place. De fapt, esti tensionat(a), asteptand sa-ti iei doza dorita si anticipata. Iar cand, o capeti, te simti usurat(a). Aceasta stare de usurare e placuta, ca doar te-ai eliberat de tensiunea impovaratoare experimentata pana la momentul fumatului.  In acest fel, ajungi sa crezi, desi esti o persoana rationala, ca daca bagi putoarea in gura, vei sorbi din ea panaceul vietii fericite (dar, realmente, mult mai scurta)!

Ai toate motivele sa iei o alta decizie. Insa,n-ar fi cazul sa negi adictia si, mai ales, forta adictiva a nicotinei. Spre exemplu, ea, nicotina- din fumul de tigara, ajunge prin fluxul sanguin la creier in 10-20 de secunde de la inhalare si se cupleaza cu receptorii acetilcolinici din dendritele neuronilor. Acetilcolina e un neurotransmitator, din categoria excitantilor, care creste energia si dinamizeaza corpul. Pe de-o parte, moleculele de nicotina se strecoara printre cele de acetilcolina, dar si serotonina, si ocupa unii dintre receptorii specializati, dedicati ei (receptori colinergici). Te simti mai energic(a), poate chiar, usor euforica (pe moment). Pe de alta parte, stimuleaza dopamina din circuitul recompensei, de unde si starea de usoara euforie si placere. Intr-un fel, creierul tau “haleste” nicotina si ii place. Creierul tau de mamifer. Cealalta parte (lobii frontali) noua si civilizata, poate intelege ca placerea de moment va aduce dupa sine mari probleme cu sanatatea in viitor.

Tu faci o alegere de fiecare data cand iti aprinzi tigara si sugi din ea, inhaland acel fum puturos. O parte din tine ia aceasta decizie, ignorand riscurile pentru sanatate. E indiferenta la eforturile tale orientate spre un stil de viata sanatos care sa-ti ofere sanse pentru o batranete ceva mai usoara.

Aceasta parte din tine, de care esti responsabil, ia o decizie care, desi iti poate oferi o placere de moment, are costuri de sanatate in viitor. Paradoxal, iti introduci in corp otrava cu mana ta (e alegerea ta!) si platesti pentru asta; oferi bani (200-300 lei lunar?), adica esti un “investitor” in corporatii producatoare de tutun, desi primesti, la schimb, aproape sigur o sanatate paradita.

Te otravesti fara sa te oblige nimeni. Cu mana ta (una din ele, in vreme ce cealalta se revolta) introduci acea mizerie in tine si sustii tot felul de povesti prin care iti justifici aceasta alegere “proasta”.

Cunosc in detaliu aceasta experienta. Am trait-o pe propria piele si, in mod real, cu propriul creier. Timp de 15 ani am fost un fumator serios, cu un consum mediu de 25-30 de tigari zilnic. Inteleg cum poti intretine in mintea ta, un “excroc” (sau parazit), care stie cum sa te amageasca. Stiu cum poti ajunge sa intretii in mintea ta convingeri contradictorii si cum poti justifica, aparent rational, alegerea fumatului.(ex: bunicul a fost un fumator invederat, dar a trait pana la 90 de ani).

De ce sa persisti in acest comportament nesanatos? Dar sa ne intelegem. Nu Tu (sinele rational) insista sa se otraveasca. Sinele rational cunoaste bine, banuiesc eu, riscurile adictiei la nicotina. Stie, de exemplu, ca unul din cinci fumatori inraiti (peste 15 T/zi) moare de cancer pulmonar (in cazul in care credeai ca ai scapat, ceilalti patru se confrunta cu boli cardiovasculare, arterioscleroza si alte tipuri de cancer). Mai stie, de exemplu, ca speranta medie de viata pentru un fumator (la 30 de ani) este micsorata cu 5 ani si jumatate, in cazul barbatilor, si aproape 7 ani in cazul femeilor. In Romania, speranta de viata (la nastere) este de 74 ani. Poti face tu un simplu calcul aritmetic.

Eului rational (partea din tine care realizeaza situatia de risc in care se afla) ma adresez eu, in aceste momente. Intentionez sa-i pun la dispozitie un program in patru intalniri (science based)prin care sa capete suficienta PUTERE ca sa faca o alta alegere si sa-si ofere o versiune SANATOASA de viata (sau, macar, fara fumat). Acest program se va desfasura in luna septembrie (prima sedinta va avea loc in data de 2 septembrie, seara, orele 20.00). Daca esti interesat(a), imi poti scrie pe adresa personala.  (sseramis[at]yahoo.com)