Să blamăm victima

Se întâmplă ca vizitând unele site-uri de știri să dau peste un anume tip de comentarii. Nu la cele scrise de postaci și troli(mănâncă și gura lor o pâine) vreau să mă refer, ci la comentarii care sunt similare prin aceea că reflectă titlul acestui articol. Acuză victima, în acest caz, pe cetățenii care au votat PSD, un partid luat pe persoană fizică, dar și pe cetățenii care n-au mers la vot. Nota lor comună poate suna așa: ”Așa meritați,aveți ce ați votat!” cu referire, în contextul specific unui articol, la înțelepții noștri conducători… spre nimic.

 ”Blaming the victim” e o formulă populară pentru credința într-o lume dreaptă. Oamenii au convingerea că lumea se dovedește dreaptă. Cu asta are legătură, printre altele, și Judecata de Apoi din religia creștină și legea echilibrului împrumutată din filosofia orientală de mișcările spirituale genul New Age. ”Trăim într-o lume dreaptă”, o credință ce presupune că relele, de la catastrofe naturale până la violuri, hoții și omucideri, sunt cumva provocate de victimele lor. ”Ele primesc ceea ce merită” ne învață folclorul. Sadic, nu crezi? Există și reversul în care succesul apare la aceia dintre noi care îl merită. Cine vrea venituri câștigate ușor și ”remote” (=succes) s-ar putea angaja la Partid ca postac de te dai pe net ca să faci mac-mac ori trol care dă cu vitriol.

 Această credință vine din iluzia de control sau exagerarea percepțiilor de control pe evenimente și oameni. Faptul că oamenii pot fi răniți de forțe (circumstanțe) care sunt dincolo de controlul nostru ne face temători. Și urgent căutăm explicația prin atribuirea cauzei în victime. Neavând acces la circumstanțe, din economie cognitivă ne rămâne să atribuim cauza în oamenii ajunși victimele acelor circumstanțe. Ne vine dificil să acceptăm că lumea e injustă și incorectă, iar evenimentele sunt probabilistice, fiind influențate de o multitudine de factori dintre care activitatea umană e doar unul. Spre exemplu, ascensiunea la putere nu ține de personalitatea fiecăruia, cât de circumstanțele favorabile din 2016.

Victimele actualei conduceri suntem noi cetățenii, unii votanți PSD și ALDE, alții non-votanți și, probabil, câțiva votanți ai altor formațiuni politice. Ce fac, de obicei, aceștia din urmă? Blamează pe ceilalți în baza credinței într-o lume dreaptă. ”Aveți guvernul și parlamentul pe care le meritați”, comentează ei. Beneficiul lor subtil stă în diferențierea de toți acești oameni naivi, salvându-și astfel imaginea bună despre ei înșiși. ”Iată, noi nu suntem dintre cei păcălici. Deci, suntem grozavi!”.

Să vedem și alte exemple de atribuiri în baza credinței într-o lume dreaptă:

  • – victimele violurilor s-au îmbrăcat seducător.
  • – oamenii au o anume boală deoarece au primit o șansă la evoluție spirituală.
  • – necazul tău e o lecție de viață karmică.
  • – ce oferi, aceea primești.

Și, desigur, ideea de bază a mișcărilor spirituale de tot felul e că noi ne creăm propria realitate. Primești din partea Universului, evident pentru dânșii e că trăim într-un univers conștient, ceea ce manifești din suflet. Dacă al tău copil tocmai s-a îmbolnăvit cu stafilococ auriu la maternitatea Giulești, atunci e pentru că asta își dorea el. El a creat realitatea ca o lecție pentru tine, părintele. Da, ca să devii mai responsabil.

Care e beneficiul psihologic al acestor oameni? Iluzia că au control. E mai reconfortant să blameze pe alții pentru dezastrele în care ajung victime decât să înfrunte o realitate rece. Că trăim într-o lume injustă (din perspectiva morală) în care evenimentele se petrec aleator.