unde sunt izvoarele unei psihologii științifice?

Un tânăr entuziast și ambițios m-a întrebat zilele astea dacă am disponibilitatea de a-i oferi îndrumare prin vastul domeniu al psihologiei. Am dat din colț în colț, fiind reticent cu astfel de cereri. Munca mea ține de consiliere și terapie, nu de mentorat în psihologie. Nu am încă vârsta pentru această trebușoară. Totuși, descoperindu-mă într-o dispoziție generoasă, am cheltuit niște resurse cognitive și i-am oferit câteva direcții.

Observ că dispoziția continuă și astăzi. Am luat cele câteva direcții și transformat în sehr wichtige Lehrbücher (mă dau interesant). Poți merge la ultimul paragraf, dacă n-ai chef de poliloghia mea, și vrei să afli sursele pentru o cunoaștere științifică de bază și, mai ales, veritabilă.

Abia după ce clădești ”fundația”, poți construi mai departe. Altfel, te alegi cu un castel de nisip; o psihologie bolborosită, doldora cu pseudo-concepte și practici greșite, cu care poți face mai mult rău decât bine. Să nu uităm, după cum scrie într-unul din manuale, că impostorul științei e pseudoștiința. Poate părea psihologie științifică, dar nu este.

Viitorul meseriaș ar trebui să parcurgă cu creionul acele trei textbook-uri de mai jos, care sunt, după mintea mea, foarte importante. Pot garanta că dacă le plimbă de colo-colo, de pe un braț pe altul, pe măsură ce le studiază sistematic, lucrează și bicepși, tricepși și trapez. Și dacă vrea, poate obține chiar și o ținută elegantă în mers, purtându-le mindfulness pe cap. Dar, ce-i mult mai important e că face sinapse neurale dedicate științei psihologice. Va dura ceva vreme și va da dureri, deoarece știința (veritabilă) e grea.

1. Un textbook de psihologie generală. Probabil că cele mai bune sunt: ”Psychology: From Inquiry to Understanding” (cu puțin peste 600 pagini) și ”Psychological Science”. (Oricare ediție după 2008)
2. Un textbook de psihologie socială (nu mai vechi de opt ani). Preferatul meu este ”Social Psychology and Human Nature”, având în jur de 507 pagini (oricare ediție după 2008).
3. ”How to Think Straight About Psychology” (oricare ediție), un textbook mai mititel de vreo 200 de pagini, ce poate îmbunătăți gândirea științifică și proteja mintea de bazaconii, pseudoștiință, bolboroseală și psihologie romantică. Și doar pentru aprofundare în cazul unei porniri de nestăvilit pentru cercetare științifică: ”Research in Psychology. Methods and Design”, C. James Goodwin.

Adunând paginile, ajungem la peste o mie. O mie de pagini cu literatură științifică. Iar un an are 365 de zile. O pagină pe zi și tot durează aproape trei ani. Noroc că e formulată cu claritate, cu ușurință, fără a lipsi precizia conceptuală și adevărul științific.

Viitorul meseriaș are oportunitatea de a înțelege corect (pe bază empirică și științific validată) natura umană și relațiile sociale dacă nu se rezumă doar la frunzărit. Va putea înțelege aprofundat, dacă învață și rezolvă temele din fiecare capitol. Înseamnă o auto-instruire serioasă și de lungă durată. Să-i urăm spor și tenacitate!