Prodigy

Experimentand de curand o stare hipnopompica am aflat ca exista unele suflete de studenti care ma citesc. Incantat de seductiea exercitata de la distanta (in fiecare seara stau in lotus si meditez transversal ori transcedental, dupa caz) ma adresez, in special, lor, fiind motivat de viziunea-mi sfanta ce-mi conduce existenta intr-o lume absurda sau necontaminata de basmele spirituale in versiunile agnostice si religioase.

De la mine pentru ei am doua sfaturi de profesor:

Primul: fa-ti rost de un textbook de psihologie generala dinafara tarii (cu zece ani in urma si tot e bun!). Si al doilea: studiaza-l in detaliu. Doar doua am zis? Ok. Acestea sunt sfaturile, iar acum urmeaza o recomandare: completeaza-ti cunostintele de psihologie cu urmatoarele doua lecturi, indispensabile unui licentiat in psihologie.

How the Mind Works, by Steven Pinker

Thinking, fast and slow, by Daniel Kahneman

Ambele filme, pardon, carti sunt in preajma mea, in acest moment. Curand, prin voia divina, vor levita catre raftul bibliotecii (o biblioteca modesta de profesoras remunerat “colosal”, la concurenta cu o bona, intr-o universitate privata romaneasca). Aceste doua titluri mi se par esentiale, daca iti doresti sa fii un licentiat in psihologie cu aspiratii de excelenta in practica profesiei, indiferent de ramura aplicativa in care vei lucra. De aceea, merita sa faci o investitie, mai ales, ca ambele carti sunt traduse si prezente in librariile noastre.

Si sa-ti fac o marturisire. Sunt in posesia acelor doua carti de 3 ani, respectiv 2. Au stat cuminti prin preajma mea, iar eu am adoptat o atitudine zen in compania lor. Ideile expuse pe sute de pagini (prima are in jur de 700 si a doua aproape 500) m-au coplesit si demotivat, totodata, incat pentru o vreme, m-am multumit cu rasfoiala si lectura unor capitole sau subiecte. Nu am indoieli cum ca cei doi autori au conspirat, cand au scris aceste volume. Intentia lor ascunsa a fost ca lectura celor doua volume sa devina pentru cititor un test al perseverentei sau o disciplina intelectuala. (glumesc)

Cele doua carti,banuiesti si tu, nu sunt genul de beletristica. Nu poti inainta rapid cu lectura, deoarece ideile si implicatiile lor au un grad de complexitate care te privesc in mod direct (pe tine si restul lumii). In limbaj tehnic, iti vor rafina abilitatile de metacognitie si rationamentele abstracte cu implicatii concrete in viata cotidiana.

Nu vreau sa te descurajez. Ba dincontra. Disciplina lecturii si studiului celor doua carti, in opinia mea, te va desprinde din mediocritatea intelectuala in profesia (viitoare) de psiholog.  Daca vrei sa inveti psihologie de nivel superior, fundamentata stiintific, o psihologie care functioneaza cu efecte mai mari decat sansele (spre deosebire de psihologia mambo-jumbo), vei lectura aceste volume, scrise de, probabil, cei mai celebri psihologi din secolul XXI. Este si o cale prin care, pe de-o parte, te conectezi la mintile “stralucite” a doi oameni care fac cercetare stiintifica “adevarata” (frate!) si pe de alta parte, intri in marea familie a comunitatii stiintifice din lumea psihologiei. Permisul de acces il reprezinta aceste doua lecturi, in viziunea mea, bineinteles.

Doar daca alegi “excelenta”. Desigur, merge si fara. Pax vobiscum.