Maeştrii, cheile si cuplurile longevive

Iti semnalez două articole excelente pe topica relaţiilor de cuplu. Primul a fost publicat in magazinul online The Atlantic, iar al doilea în The Huffington Post. Dacă primul se ocupă de opt lucruri (sau chei, mai metaforic) surprinzătoare (cu validare ştiinţifică) pe care le fac cuplurile durabile şi fericite (e o exagerare, dar merge la inimioară), al doilea ne povesteşte despre maeştrii iubirii versus dezastruoşii sau aceia care îşi dau foc la valiză, pun sare pe rană şi kerosen în foc (paiele fiind puţin lucru).

Citind primul articol, iti marturisesc ca am fost putin surprins. Printre cele opt lucruri nu am gasit partida de sex. Sa nu fie sexul regulat (sau neregulat, depinde) o activitate specifica in cuplurile fericite? Dar mai e o speranta. Ma gandesc ca poate intra la „doing things that you both enjoy”. Evident, depinde de amandoi, sexul fiind o experienta cu implicare din ambele sensuri (sau capete?!). Am fost si mai surprins sa aflu ca suitul partenerului pe piedestal contribuie la stabilitatea relatiei. Sa insemne asta ca nu e cazul sa adopti o atitudine de ganditoare critica, pusa pe indreptat biasuri cognitive si declarat adevarul verde-n fata?

Cat despre celălalt, am reţinut doar ideea cu bunătatea şi generozitatea la pachet cu cartea psihologului Ty Tashiro The Science of Happily Ever After. Se pare că în timp ce maeştrii sunt inundaţi cu bunătate şi generozitate, funcţionează mai mult pe divizia parasimpatică a SNC, dezastruoşii sau catastrofizanţii sunt mai activaţi pe divizia simpatică a SNC, fiind pregătiţi să sară la carotida partenerului (sau partenerei).

Cred că merită să le parcurgi integral. S-ar putea să-ţi modifice pe ici-colo definiţia unei relaţii durabile şi satisfăcătoare. Poate chiar să beneficiezi de unele insight-uri vizavi de propria relatie de iubire.

Lectură plăcută!