instant joy (for free)

O “portie de bucurie” (tipar neural) se afla deja in meniul tau afectiv. Tot ce ai de facut este sa o comanzi. “Chelnerul” (creierul) iti va raspunde cu conditia sa faci o comanda cat mai precisa. Din trei pasi poti deveni o fiinta bucuroasa:

Pasul 1: iti destinzi muschii faciali; gura relaxata, iar buzele se ating usor;

Pasul 2: ridici usor colturile gurii;

Pasul 3 (pentru avansati): incordezi usor micutii muschii circulari din jurul ochilor (orbicularis oculi) ca si cum ai vrea sa privesti cu ochii intredeschisi. Pentru asta trebuie sa te antrenezi, pentru ca acesti muschi nu se afla sub control voluntar.

Precizare: atentia ta constienta este focalizata pe fiecare pas.

Iti modifici voluntar expresia faciala astfel incat sa apara un suras. Autenticitatea zambetului va fi data de contractia lui orbicularis oculi. Daca reusesti performanta de a-ti controla acesti muschi, creierul tau va crede ca zambesti. Pentru ca zambesti (expresie faciala zambitoare) inseamna ca experimentezi o stare de bucurie, pentru ca intre emotii si mimica exista legaturi reciproce. In consecinta, creierul tau va raspunde cu o emotie de bucurie ca urmare a feedbackului facial. Pentru inceput poti exersa in oglinda si starea ta se va schimba si, poate, chiar iti va veni spontan sa razi.

Strack, Fritz; Martin, Leonard L.; Stepper, Sabine(1988). Inhibiting and facilitating conditions of the human smile: A nonobtrusive test of the facial feedback hypothesis. Journal of Personality and Social Psychology, Vol 54(5), 768-777

McIntosh, Daniel N. (1996). Facial feedback hypothesis. Evidence, implications, and directions. Motivation and Emotion, Vol 20 (2), 121-147