în spiritul sărbătorilor de iarnă (împrumutat brazilor din lumea largă)

Ti-ai cumpărat brăduț? Daca ti-ai cumpărat unul, te intreb si eu, intr-o doară, de ce? Nu conteaza raspunsul tau. Alternativa la cumpararea unui bradut este unul din plastic. Il poti avea an de an. Nu se strica si nici paguba naturii nu faci. De ce sa contribui la paguba naturala? Brazii sunt parte din plamanii mamei Natura. Iti pasa de ei? Probabil ca nu, la fel cum nu-ti pasa de proprii tai plamani sau, mai larg, de propria sanatate.

Vrei miros de brad in casa? O crenguta de brad e suficienta. Hai doua. N-ai nevoie de un ditai bradul si nici de unul maruntel. Ce sens are sa contribui la inflorirea afacerilor cu brazi de Craciun? De ce sa vrei brazi – o parte vie din Natura drept ornament in propria casa? Iti poti orna bradul din plastic. An de an. Langa el poti aseza una, două crengute de brad pentru miros. De ce ai contribui indirect la devastarea padurilor? Să ai două crenguțe pare un compromis mai dezirabil decât un ditai bradul? Eu așa cred.

Cand iti cumperi bradut (nu contează rationalizarea), contribui la randul, in mod indirect, la devastarea Naturii. Vrei sa fii in rand cu lumea? De ce așa? In rând cu lumea nu e un argument pentru fapta ta, după mintea mea ingustă, o faptă ”neglijenta” vizavi de viitorul padurilor in aceasta tară. Și oare ce anume inveti prin fapta ta pe plodul tau? ”Puiul mamii, prețuim brazii atât de mult încât îi tăiem ca să-i avem in casă drept ornamente, ca apoi, după o săptămână să-i aruncăm la gunoi”. Ceva pe aproape?

Crezi ca nu faci asta? Ia gandeste putin. Exista terenuri (la munte) unde sa cultiva puiet. Bradutii sunt crescuti aici cu rostul de a deveni ornamente de sarbatori. Oameni, doldora de euroi și cu frica lui D-zeu, cumpara terenuri si cultiva braduti cu speranta sa dea lovitura de sarbatorile de iarna. De ce acele terenuri cu paduri (in crestere) n-ar fi protejate devenind parte din patrimoniul generatiilor viitoare? Ne ingrijim pentru maine când sarbatorim un eveniment istoric. Ne protejăm viitorul generațiilor ce ne urmează? Nu prea ne interesează, deoarece bradul de Crăciun, deși are rădăcini istorice, e magic! Dar la ce ne intereseaza istoria? Si, crede-ma, dacă derivăm din istorie viitorul oamenilor, el nu arata prea bine pentru homo sapiens, cea mai vorace specie de animale de pe pământ, iară educația religioasă are aici o contribuție definitivă și iremediabilă. Ea consolidează în oameni impresia că sunt ființe speciale, de origine divină în raport cu alte animale și plante, ceea ce le conferă drepturi speciale asupra lor. Nu cu multi ani in urma unii semeni erau simple animale pentru altii mai speciali.

De ce n-am invata din istorie? Dar nu! Ei prefera sa celebreze nasterea unui personaj istoric (sau nici măcar!) ornând brazi si consumand inutil electricitate. Vorba unei zane dragi mie, putem crede, dacă am fi antropologi extraterestri privind luminile de mai peste tot, că sărbătorim ”zilele energiei electrice”.

Cât privește brazii, dacă ar dispune de conștiință, zilele Crăciunului s-ar numi ”zile apocaliptice”. Pentru câteva secunde iti poti extinde constiinta asupra unui braduț ce urmează a deveni ”ornamentul” unor maimuțe mari și fără coadă (un pic și fără minte)? Dacă da, dând dovadă de reală empatie, cum te simți?