Despre magie neagra (sau roz)

In opinia mea, persoanele care citesc acest blog au o inteligenta peste medie, cel putin. Asa fantazez eu, cand incerc din rasputeri sa formulez intr-un fel coerent ideile ce-mi zboara prin cap, neurologic zis, prin dendritele si axonii neuronilor, majoritatea din lobul frontal.

Vreau sa te fac constienta de urmatoarea idee:

Cuvintele sunt “unelte”(aproape la indemana oricui) prin care oamenii sunt (auto)influentati.

Scriam mai sus, tu care citesti acum faci parte din categoria persoanelor cu un IQ peste medie, mai mare de 115. Ce-am facut eu? Te-am incadrat intr-o categorie. Implicit ti-am “lipit” o eticheta. In mintea ta, fie ca vrei, fie ca nu vrei s-a lipit pe imaginea ta despre tine insati/insuti o eticheta. Doar pentru distinctie, o etichetare explicita ar suna in felul urmator: “Esti mai inteligent(a) decat media”.

Ce efecte psihologice are asupra ta? N-ai vrea sa stii, insa ceea ce merita sa retii este ca intensitatea efectului depinde de sursa (persoana care a lipit eticheta) si de starea ta din acel moment la pachet cu unele variabile personale ce tin de motivatie si personalitate relative la un context particular (o chestie deosebit de neglijata in evaluarile subiective). Etichetele fac posibila magia neagra… sau roza, dupa caz. Crezi ca exista persoane (iresponsabile?) care fac magie neagra/roza?

Amendament: etichetele sunt (aproape) precum apa pe penele de gasca, cand o persoana traieste un sentiment solid de integritate si autonomie.

Cuvintele, simultan, descriu si evalueaza.

Daca cineva afirma ca afara este rece si bate vantul, tu interesat(a) de o plimbare te vei imbraca adecvat. Ce ai facut tu? Ai actionat conform cu acea declaratie. Acel cineva nu ti-a cerut sa te imbraci bine. Tu ai “ales” sa te imbraci adecvat cu vremea de afara.

Daca eu te incadrez la “inteligenta peste medie”, voi fi mai inclinat sa ma raportez la tine ca la o persoana mai inteligenta. Si, deoarece voi actiona in acest sens, voi crede ca, realmente, esti o persoana mai inteligenta decat media (desi nu te cunosc). Daca mi-am format o astfel de credinta, voi fi mai inclinat sa actionez in acord cu ea, de exemplu, voi scrie intr-un fel dibace, potrivit cu nivelul IQ-ului perceput (imaginat) la tine. Iar in cazul in care interactionam, voi fi mai inclinat sa te percep ca fiind o persoana cu o inteligenta cel putin peste medie. Ce poti intelege din acest exemplu personal?

Cuvintele (etichetele) pot descrie si prescrie.

 Intre ghilimele, la inceput de fraza, poti pune orice alta eticheta. Dar sa trecem la tine. Tu cum te raportezi la seful/sefa ta? Sau la partenerul/partenera ta? Care e colectia de etichete cu care operezi la adresa dumneaei sau dumnealui? Si, mai interesant (asa-i?), care sunt etichetele cu care operezi asupra propriei adrese (propriul sine)?