pentru aceia mai setoși

O sursa principala de cunoastere o reprezinta Universitatea. Reiau, AR TREBUI să fie Universitatea. Aici poti gasi oameni care sunt in randul din fata in privinta cunoasterii intr-o disciplina. Aici, dupa mintea mea, se afla izvorul. Daca iti e sete, cauti apa potabila. O poti gasi imbuteliata sau, daca o vrei proaspata, vei face o calatorie la un izvor dintr-o poiana de munte.

Setea de apa sau setea de cunoastere… pentru ca unii oameni (sunt si din acestia, o specie pe cale de disparitie) merg la universitate nu doar pentru diplome, ci pentru a-si satisface nevoia de cunoastere. Acestia sunt mai putini decat cei care cauta “brosura” de la minister. S-ar putea multumi cu cunostintele de prin carti si reviste si, probabil, bine ar face, daca nu ar exista “brosura”.

Totusi, ei ajung la universitate, impinsi de curiozitate pentru o anumita zona a cunoasterii. Sa zicem, Psihologie. Ajunsi aici, toti acesti curiosi afla ca oamenii au suflete sau macar niste esente spirituale pe care nimeni nu le poate vedea cu ori fara aparate si nici masura, poate doar, oculo-metric sau prin biorezonanta. Intr-un contrast stupefiant cu acest fapt, dovedit de visuri, stari modificate de constiinta, calatorii samanice, rugaciuni si, indubitabil, de traditii din vremuri aproape preistorice, avem lacune majore in cunoasterea stiintifica a psihologiei.

Dumnealor, studenti in psihologie dintre cei mai constiinciosi, nu cunosc teoria mintii? Dintrei cei mai constiinciosi studenti, nimeni nu stie daca aceasta teorie are de-a face cu gravitatia, cu fuziunea nucleara sau felul in care inteleg copiii mintea. Cum de ce? Nimeni nu le-a aratat ca exista o asemenea teorie, desi sunt bine “garnisiti” cu diverse aiureli din psihologia mumbo-jumbo (de exemplu, ca esentele, dupa moartea fizica, calatoresc in alt univers).

 Acum pentru cititorul fara studii in psihologie, teoria mintii in psihologie este precum teorema lui Pitagora la geometrie. Face parte din abece-ul, nu exagerez, psihologiei dezvoltarii. Este echivalentul unei litere, hai cuvant, pentru invatarea limbii romane.

Date fiind toate acestea, le-am sugerat studentilor, nu fara jena, youtube. com. Acesta e un site, nu universitate. Dar aici se vor lamuri cu privire la experimentul cu Ann, Sally si papusa. (Sally-Ann task). Poti incerca si tu. Mai bine decat sa bati drumul la universitate.