Defilăm cu ce avem sau fără noi neuroni la adulți

Dovezile anterioare ne arătau că, chiar și în etapa matură a dezvoltării, în creierul uman pot apărea noi neuroni, un fel de ”bebeluși”. Se credea că unii dintre ”bebeluși” se prind în rețele din hipocamp și contribuie, astfel, la păstrarea, poate chiar îmbunătățirea, funcțiilor mnezice pe măsura înaintării în vârstă. Cercetătorii credeau că neurogeneza e legată de învățare și memorare, stres și exercițiu și că ajută în ameliorarea tulburărilor neurologice. Dar, se pare că există dubii și mai mult decât dubii, avem și dovezi contradictorii solide, care nu-mi plac deloc.

O echipă internațională de cercetare, într-un studiu publicat în martie a.c. în Nature, vine cu o nouă concluzie. În urma utilizării mai multor eșantioane din hipocampul uman comparativ cu cele analizate  în studii anterioare, autorii au găsit că generarea de noi neuroni se petrece foarte devreme, dar procesul se oprește după doar primii ani din viață (până în 7 ani; rareori noi neuroni sunt produși și între 7 și 13 ani). Iar la adulți nu există noi neuroni. Tiparele de neurogeneză sunt similare cu ale maimuțelor rhesus, verișoarele noastre. Nici la ele, la cele adulte, nu sunt generați alți neuroni.

Convingerea generală era că hipocampul continuă să genereze noi neuroni chiar și în etapele târzii ale vieții. Deoarece știința nu e o religie, orice convingere poate fi pusă la îndoială și probată. Zis și făcut, că așa funcționează metoda științifică (cea adevărată). În concluzie, se pare că nu mai producem noi neuroni dincolo de șapte anișori. (God dammit!).

Rămâne se ne descurcăm, dragă cititor, cu ce avem din copilărie. Prin urmare, devine și mai important cum anume ne îngrijim de ei… încă din copilărie. Îți reamintesc că aceste minuscule creaturi suferă dacă nu dormi și nu te odihnești suficient, dacă te hrănești cu prăjeli și făinoase, dacă bei până îți pierzi mințile sau consumi alte droguri și dacă nu faci mișcare fizică regulată. Îmi place să mă gândesc la ei ca la acei minioni din desenele animate care lucrează 24 de ore din 24 ca să pot funcționa sau viețui și exista uneori conștient, având impresia, atât de dragă, că sunt o ființă liberă, capabilă de alegeri.