un loc generos pentru cine caută fericirea

Tot aud că în această țară, una dintre cele mai sub-dezvoltate din Europa, nu poți avea o viață fericită. Mi se pare trist ca un tânăr (sau mai puțin tânăr) adult să gândească astfel. Dar, așa e, depinde ce înțelege prin ”fericire”.

Mulți tineri se gândesc, ba chiar visează, să plece din țară, sperând să trăiască mai bine. Mai bine? Mai bine înseamnă hedonism? Să trăiască o viață anostă, plicticoasă, fără sens, în care unica preocupare e cheltuiala banilor pe plăceri efemere? Sau, unicul sens să fie dat de acea familie ideală, eventual, în care cresc unul sau doi copii? Mi se pare puțin lucru, chiar dacă pare important să aduci pe lume acele vietăți cu ochi drăgălași. 

Nu cred că fuga din țară va ajuta un tânăr să ducă o viață împlinită și cu sens. În schimb, îi poate oferi, dacă se străduiește și muncește cu hărnicie, o viață decentă și plăcută…  cu excursii în țări exotice?! Nu-i mai simplu să vizitezi locuri și comunități exotice decât să sprijini într-un fel sau altul prosperitatea unei comunități? Rolul de turist e facil. Ne aduce fericire… trecătoare și fără responsabilitate.

În alte țări europene, totul merge aproape strună. Aproape că nimic important nu mai poate fi realizat. Unii cetățeni europeni, aceia care au înțeles că o viață bună nu e totuna cu fericirea hedonistă, caută să se implice în proiecte sociale care au de-a face cu țări sub-dezvoltate. Prin comparație, în țări precum România multe și variate lucruri sunt strâmbe, stau în dezordine ori nu există și așteaptă parcă, proiecte sociale, inițiativă, implicare și reformare. Cred că România e un loc generos pentru oamenii care caută sens. E un loc generos, mai mult ca oricând, pentru proiecte și contribuții personale. Un exemplu de proiect cu impact social-civic este declic.ro.  Sau, exemple de platforme de jurnalism independent, la mare căutare astăzi, cum ar fi: g4media.ro sau revista22.ro.

Aici, în țară, e mult de lucru pe toate planurile, având o societate în continuă transformare. Dar, într-adevăr, nu va aduce comoditate și hedonism. Cine te-a mințit că o viață cu sens ar trebui să fie una fericită în sens hedonic? Din contră, o astfel de viață implică uneori frustrări și suferințe. Însă, așa începi să trăiești… din tot sufletul. Iar când ești gata să renunți la suflet sau, în alte cuvinte, te dăruiești din tot sufletul pentru o cauză sau mai multe, înseamnă că ai înviat. (Probabil acesta e și sensul metaforei cu învierea din morți a lui Iisus din Nazaret).