ce să faci ca să poți adormi?

Ce să faci ca să poți adormi? Poate un pahar de lăptic cald? Nu te împaci cu lactoza? Nu-i problemă, poți încerca o băutură din banane și scorțișoară. Sau poate o pastilă pe bază de plante, de exemplu, iarba pisicii (miau!) sau valeriana (Valeriana officinalis, da, și pisicile o îndrăgesc). Glumesc, ai înțeles, nu sunt sfaturi probate prin studii controlate. Ele fac parte din categoria terapiilor naturiste și provin din experiențe personale dar suficient de popularizate ca să devină legende sau mituri. Poate au efect sau poate defect.

Autorii unui studiu recent publicat în Journal of Experimental Psychology: General (2018) au testat dacă atenția orientată pe scris la momentul somnului, în două variante, influențează durata apariției lui Moș Ene pe la gene (creepy!). Varianta A constă în scrierea unei liste cu to-do-uri și varianta B înseamnă trecerea în revistă a activităților încheiate pe ziua respectivă.   

O cercetare anterioară arată că scrierea despre griji înainte de culcare poate ajuta la adormire. Și merge de minune cu o baie fierbinte (nu în timp ce scrii), adaug neinspirat. Să pui grijile în cuvinte pe hârtie ajută la apariția somnului prin, probabil, mecanismul ”descărcării” cognitive.

Rezultatul a fost că participanții din condiția A, a listei cu to-do, au adormit mai repede comparativ cu aceia din condiția listei cu activități încheiate. Cu cât mai specific au scris lista cu to-do-uri, cu atât au adormit mai repede. Tendința opusă a fost observată la ceilalți, desemnați condiției B. Cu cât au scris mai specific despre activitățile încheiate peste zi cu atât somnul a întârziat să apară.

Sunt rezultate care susțin teoria ”problemelor nerezolvate” și strădaniile creierului de a le găsi soluții, ceea ce prelungește starea de excitație neurofiziologică, întârziind somnul.

După cum recomandă autorii, dacă vrei să ajuți la apariția somnului, ne-fiind sub control voluntar, poți încerca să scrii cât mai specific o listă cu to-do-uri timp de cel puțin cinci minute înainte de culcare. În acest timp, merge și un lapte cald.


Scullin, M. K., Krueger, M. L., Ballard, H. K., Pruett, N., & Bliwise, D. L. (2018). The effects of bedtime writing on difficulty falling asleep: A polysomnographic study comparing to-do lists and completed activity lists. Journal of Experimental Psychology: General, 147(1), 139-146. http://dx.doi.org/10.1037/xge0000374