când cineva îți recomandă medicina alternativă

MAC (-mac, o rățușcă stă pe lac!) e acronimul pentru medicină alternativă și complementară. În această categorie intră orice remediu și terapie. Remediile și terapiile sunt de regulă ne-dovedite prin testele clinice experimentale. Iar excepțiile sunt controversate sau insuficient testate. Pe cutiile sau prospectele acestora apare precizarea testelor clinice/studiului clinic (deși ”studiul clinic” poate însemna orice). De cele mai multe ori așa este. Au fost testate/studiate, dar cu diferența că rezultatele sunt neconcludente, se contrazic sau testele sunt insuficiente (cu prea puțini pacienți sau slabe calitativ sub aspect metodologic). Dacă ar fi fost dovedite (via testări clinice riguroase) drept benefice omului, s-ar fi chemat simplu medicină.

Repet ca să se fixeze în memorie, MAC cuprinde orice fel de remediu sau tratament. Medicină chineză, medicină energetică, terapie prin atingeri, terapie Reiki, reflexoterapie, acupunctură și presopunctură, chiropractică și multe altele, dar și o puzderie de alifii, tincturi, siropuri, capsule și suplimente. Bănuiesc că e superfluu pentru cititorii mei fideli, medicina homeopată ocupă un loc de frunte cu pilulele care conțin esențe informaționale și cu care medicii (chiar medici!) tratează oamenii pe principiul ”cui pe cui se scoate”.

Nu m-ar mira dacă un sondaj ne-ar arăta că o majoritate copleșitoare a terapeuților care fac MAC (-mac!) au pregătire academică în medicină și psihologie. De unde și încrederea oamenilor în autoritatea legitimată prin diplome și titluri de doctor. Fără a fi o noutate, se pare că educația academică eșuează sistematic în dezvoltarea unei atitudini științifice.

În continuare, îți scriu ce merită să-ți amintești (sau să amintești unei alte persoane) vizavi de apelul la MAC:

  • Medicină alternativă înseamnă medicină fără dovezi;
  • Eticheta ”Natural” nu înseamnă că remediul sau tratamentul e sigur sau eficient;
  • Testimonialele și poveștile personale nu sunt dovezi de încredere; oricine poate găsi o poveste care să sprijine orice remediu/terapie;
  • Corpul uman e capabil de autovindecare (în anumite limite) dat fiind un timp suficient; dacă iei pilula sau alifia, mergi sistematic la bioenergoterapeut, și observi ameliorări, nu înseamnă că pilula, alifia sau ședințele de terapie au contribuit la îmbunătățirea stării tale. Dar, oamenii oferă credit în mod incorect medicinei alternative.
  • Mulți oameni amestecă tratamente validate științific (bazate pe știință) cu tratamente alternative (non-științifice). Și când starea lor se îmbunătățește, tind să ofere credit doar tratamentului alternativ.

Observă, te rog, că nu ți-am scris ce să faci vizavi de remedii și terapii alternative. Decizia depinde de tine și de circumstanțele particulare în care te afli. Le-am scris ca să obții (dacă aveai lipsă) o perspectivă mai realistă.