Pen(is) oranj?

Nu ma pot stapani (am o problema cu impulsurile; mi se trage din etapa controlului sfincterian, hi,hi!) sa nu semnalez si sa nu fac publicitate gratuita (negativa!) unui curs de dezvoltare personala prin hipnoza si autohipnoza. In curand, peste 10 zile, la un centru numit Orange Pen (probabil, vine de la numele de orang pendek dat de catre bastinasi unui hominid micut despre care, ei cred ca, ar trai in insula Borneo sau, poate, doar de la un simplu penar colorat cu oranj.) se va desfasura timp de 2 zile un curs prin tehnici de hipnoza care te va ajuta sa scapi de suferinte emotionale, anxietate si ganduri negative, dar nu doar atat. A doua zi se vor desfasura regresii hipnotice in vieti anterioare!

Iata, asadar, cum poti scapa de suferintele de care te tot lovesti in destinul dumitale. Pe scurt, iti faci o “clisma” psihologica in prima zi, continuand a doua zi cu una spirituala. Atentie, te previn eu, sa nu nimeresti intr-o viata de taratoare prin subsoluri si beciuri. Iar intr-o nota serios de comica, in cazul in care participi te avertizez de urmatorul risc: te poti pricopsi cu amintiri false, uneori, din vieti anterioare!

Insa, pentru aceia dintre noi, mai inocenti (ca eufemism) exista riscuri serioase, destul de probabile, (dependente de variabile de personalitate si imprejurari de viata actuale) in cazul participarii:

Iti complici viata in mod inutil cu conflicte interioare care nu existau asociate cu cresteri in anxietate.

Iti cresti gratuit culpabilitatea si ostilitatea fata de alte persoane mai mult sau mai putin investite emotional (parinti,bunici, prieteni, partener(a), colegi) prin atribuiri eronate de cauze.

Iti amplifici (daca existau, iar daca nu, te poti pricopsi cu acest chilipir) ruminatiile(numite uneori, analize psihologice, care in paradigma psihodinamica sunt impresionante intelectual, dar inutile practic si concret) si te poti afunda in ele pana la calendele grecesti, in virtutea tendintei naturale a mintii de a cauta relatii cauzale.

Iti insusesti o serie de fantezii(amintiri din alte vieti) cu nimic utile pentru viata ta concreta de zi cu zi care vor fi automat asociate identitatii de sine, distorsionandu-ti propria cunoastere a competentelor tale, dorintelor (scopurilor asociate), valorile personale si sistemul de credinte.

Si, intr-o varianta optimista, exista doar riscul sa iti consumi inutil timpul, energia si banii. Iar eu ma opresc acum. Cred ca am investit suficient timp in “promovarea” acestui bullshit.