beep-beep, it’s getting hot

Urmeaza un articol dedicat barbatilor si femeilor (mai sunt si alte genuri?!) si jumatatilor acestora. Mi-ar placea ca barbatii sa-l citeasca cu jumatatea lor feminina, iar femeile sa-l citeasca cu jumatatea lor masculina (just kidding!).

In creierul tau de barbat ai un scaner sexual (nu, nu a fost implantat de omuleti verzi!) care face bip-bip cand prin preajma apare o femeie; ritmul bip-ului devine tot mai rapid atunci cand radarul detecteaza semnale sexuale transmise de potentiali parteneri cu valoare reproductiva inalta. Aceste semnale fizice au fost selectate evolutionist ca indicii pentru capacitatea reproductiva.

Daca n-ai aflat pana acum din alte surse, iata, poate cel mai important semnal care provoaca reactii sexuale intense in barbati:

proportia talie – solduri.

Daca vei imparti lungimea taliei la solduri si rezulta o cifra apropiata de 0.67 inchi aproape sigur beneficiezi de un rating inalt pe piata reproductiva. Strabunicul arhaic din creierul unui barbat crede ca soldurile late (accentuate prin contrastul cu talia) este echivalentul pentru o nastere usoara si capacitatii purtarii in siguranta a puiului sau. Chiar daca esti un intelectual, atentia ta, in mod automat, se deplaseaza catre cele mai promitatoare proportii. Majoritatea barbatilor din multe culturi prefera femei cu o rata talie-solduri sub valoarea de 0.7 inchi (1.77 cm).

Iar daca la acest semnal mai adaugam marimea pieptului ritmul bipurilor creste, uneori, ametitor. Marimea sanilor reprezinta un indiciu inselator pentru capacitatea de lactatie, din simplul motiv ca sani mari nu inseamna productie mare de lapte. Insa, strabunicul arhaic poate fi iertat pentru ignoranta lui mostenita generatii la rand pana in zilele noastre. Cu toate astea, cei mai multi barbati “prefera”, fara a face masuratori, femei cu proportii apropiate de 36  (bust) -24 (talie) -36 (solduri) in inchi, adica undeva la 90-60-90 cm. Bineinteles, ca barbatii prefera aceste proportii, iar unii chiar incearca, insa putini reusesc. Concurenta, prietene!

Alte doua semnale care atesta strabunicului arhaic (dar si tie, omule modern!) valoarea reproductiva sunt:

simetria faciala si parul lung.

Simetria faciala, nu simetria perfecta, ar fi un indicator pentru gene bune, deoarece semnele multor boli si ale imbatranirii sunt vizibile la nivelul fetei. Aceleasi semne (sanatate/boala) sunt reflectate cu usurinta de calitatea si lungimea firelor de par. Lungimea firelor de par este un indicator pentru tinerete – ea dispune de cantitati importante de energie biosintetica investite in “podoaba” capilara,  iar calitatea buna a parului arata absenta unor semne de boala, implicit al unui sistem imunitar eficient ca efect al unor gene bune.

Uite cum, pe motive evolutioniste insidioase, prospera industria de cosmetica pornind de la comportamentele selectiei sexuale. Cresterea valorii reproductive prin mijloace cosmetice si chirurgicale ofera sanse mai mari unei femei in alegerea unui partener sexual mai bun, adica cu gene mai bune, sau isi pastreaza sansele alegerii unui alt partener (daca lucrurile merg prost cu cel ales) si poate mentine constant interesul sexual al partenerului (daca are unul).

Astfel ca, daca esti o femeie, care se apropie de proportia 90-60-90 (in cm) si beneficiezi de trasaturi simetrice, de un par lung si lucitor, esti o norocoasa la loteria genelor si poti fi recunoscatoare parintilor, bunicilor si tot asa, pentru ca e destul de probabil, mai ales daca esti ajutata si de alte cateva variabile de personalitate, ca barbatii sa roiasca in jurul tau precum albinele la nectarul zambilelor (primavara!).

Pe scurt, cu cat te apropii mai mult de modelul papusii Barbie (fara sa exagerez) cu atat mai mult vei avea de unde alege, pentru ca multi bondari dornici vor roi in jurul tau. Imi imaginez ca esti o cititoare care gandeste ceva de felul urmator: “Bine, am inteles explicatiile evolutioniste, dar nu asta-I totul. Cu sufletul meu cum ramane? Dar inteligenta mea nu conteaza?” S-ar putea sa conteze, cand o folosesti in alegerea partenerului, mai ales, daca-ti place unul anume, care pare indiferent la prezenta ta. Insa, orice poveste cu Romeo si Julieta, nu neaparat cu un final tragic, incepe de jos (ptiu!), de la nivel biologic.

Miller, Alan S. & Kanazawa, Satoshi (2008). Why Beautiful People Have More Daughters. New York: Penguin Group.