Barbie si Ken (despre frumusetea care nu e in ochii privitorului)

I am a Barbie girl, in a Barbie world… Știi melodia? Barbatii prefera femei care se apropie de modelul papusii Barbie. Bineinteles, ca femeile care se apropie de proportiile Barbie si, nu doar ele, prefera mai degraba barbati apropiati de modelul Ken (partenerul).

Sunt preferati barbati cu o rata de 0.9 inchi talie-sold, cu simetrie faciala, umeri largi si, adesea, mai in varsta decat ele, in medie, cu 10 ani. Pentru strabunica ta sunt semnale care indica maturitatea fizica si sanatatea, adica tipul cu brate si spate puternic poate cara, culege si vana, asigurand astfel, resursele necesare supravietuirii si cresterii copiilor. Este, evident, ca daca a reusit sa supravietuiasca pana la varsta maturitatii, are ceva pricepere la vanatoare. Din aceste motive si fara sa cunoasca conceptul de timp, strabunica arhaica prefera barbati (masculi) experimentati.

Si, te rog, ceva rabdare, urmeaza o scurta digresiune. Nu exista alegere in privinta atractiei sexuale. Exista sau nu, e mai mult ori mai putin intensa, iar asta nu depinde de tine. Crezi ca intamplator te simti atrasa de un tip deloc potrivit “gusturilor” tale sau nepotrivit social, pentru ca esti o femeie casatorita? Daca rezisti acestei atractii, pentru ca o evaluezi cu implicatii negative pe termen lung, e cu totul altceva. Nu e totuna cu a spune ca nu simti atractia. Poti simti atractia, legatura biochimica, si nu e nimic grav. N-are rost sa te culpabilizezi. Nu tu faci sa fie sau sa nu fie atractie.

Barbie il va cauta pe Ken si invers. Indiferent daca se apropie de Ken ori Barbie atat barbatii cat si femeile vor cauta ca partenerul sa fie cat mai aproape de modelul ideal. Logica evolutionista este frapant de simpla: acele semnale (proportii bust-talie-solduri, par lung, simetrie faciala si corporala, umeri largi la barbati etc.) indica gene bune, implicit sistem imunitar eficient, asadar sunt sanse mai mari, ca urmasii, copiii, sa supravietuiasca si sa fie sanatosi pana la varsta potrivita pentru reproducere.

Frumusetea nu este in ochii privitorului (cu parere de rau pentru idealisti), ci este concreta, vizibila si reprezinta un certificat de sanatate, care atesta privitorului calitatea reproductiva a unui posibil partener. Se pare ca oamenii mai atractivi sunt mai sanatosi, dispun de un fitness fizic mai mare si traiesc mai mult.  De aceea, frumusetea reprezinta un atribut obiectiv pentru care avem, atat barbatii, cat si femeile, un scaner fin reglat. Desi, nu neaparat, si precis, avand in vedere, ca barbatii sunt “pacaliti” adesea de procedurile chirurgicale si cosmetice care pot face o femeie de 40 de ani sa arate de 20. Iar barbatii se indragostesc, pentru ca creierul lor, conform principiului Savanna (mediul de azi este diferit de cel de acum sute de mii de ani, desi adaptarile biologice sunt aceleasi), nu poate intelege implanturile, vopseaua de par, fondul de ten (si multe altele care-mi scapa) care pot face o femeie sa para mai frumoasa si mai tanara. Nu inseamna ca barbatii au deficiente intelectuale si ca le scapa cumva intelesul cum ca o femeie blonda si cu sani fermi nu are neaparat 18 ani. Chiar daca ei inteleg (ok, intelegem!), doar daca nu sunt in stare avansata de ebrietate, tot se intampla sa le gaseasca atractive, pentru ca mecanismele psihologice sunt biasate de inventiile moderne (care pot face o femeie de 40, 50 de ani sa fie tanara si frumoasa) care nu existau in mediul strabunicilor arhaici.

Standardele de frumusete sunt inascute si se pare ca sunt universal valabile. Asa ca, oriunde in lume, selectia unui partener se intampla inainte de orice altceva dupa criteriile de frumusete inascute – parte din natura umana. Ai observat? Inainte de orice altceva, asta insemnand ca exista loc (cred ca locul doi) si pentru frumusetea interioara, dar nu inainte de aprecierile strabunicului. Nu poti trece peste cuvantul sau, decat, poate, cu mari eforturi ne-naturale (supranaturale?!).