A sti sau a nu sti (despre placebo)

O pilula cu zahar este o pilula placebo. Nu contine un ingredient activ – care vindeca. Cu toate astea, cineva care crede ca primeste un tratament (pilula) s-ar putea insanatosi. Placebo da rezultate numai fiindca tu crezi ca o sa aibe rezultate. (asadar, daca mergi la psihoterapie/homeopatie… ). Asadar, nu te vindeca placebo-ul, ci mai degraba, credinta ta in el, in puterea sa de vindecare. Corect?

Atunci ce se intampla daca stiu ca iau un placebo?

Intr-o alta formulare, ce se petrece daca stii ca esti amagita (pacalita, inselata, mintita, dusa de nas, momita, sedusa, vrajta, prostita; am facut o pasiune pentru sinonime)?

In aceasta situatie, este ineficient. Un placebo te vindeca doar cand ai incredere in el, cand esti convinsa de puterea sa vindecatoare. Insa nu poti crede ca te vindeca numai fiindca ai convingerea ca o va face! Un paradox.

O alta concluzie este urmatoarea:

Ca sa poti crede, trebuie sa (conditie necesara) “suferi de orbire” (ignoranta, tendinta la conformism). Iata in ce fel, ignoranta are si ea beneficiile sale. Cateodata, vindeca. Dar, nu-I asa, mai mari sanse de vindecare ai, cand in pilula exista un ingredient activ.

Psihoterapia (si medicina alternativa) este, in marea majoritatea a cazurilor, PLACEBO. Dar exista unele tehnici de psihoterapie (plus de optimizare) care dau rezultate. Stim ca ele ne pot oferi rezultate (cu o probabilitate mai mare decat sansa), intrucat au fost testate experimental cu control placebo (randomized controlled trials).

Ca sa ma dau profesor, fantazand (ce optimism!) ca ai ratat cursurile de metodologia cercetarii (stiintifice, nu teoretice), studiile de caz (psihanaliza e doldora!) nu reprezinta dovezi stiintifice care sa valideze un rezultat terapeutic general-valabil (in termeni probabilistici). Orice student cu o minima educatie stiintifica stie sau ar trebui sa stie ca studiile de caz pot genera doar ipoteze experimentale (in cercetare). Ele nu spun nimic despre o relatie cauzala (interventie-rezultate) legitima si obiectiva.

Iata ce poti retine de aici pentru practica ta. Sa stii cum poti creea conditii favorabile pentru aparitia efectului PLACEBO. Si, doar asa, ca sa te intarat sau sa te provoc, medicii homeopati se descurca binisor la trebusoara asta.

Imi exprim speranta (rimeaza cu aroganta; hihi!), ca formatorii tai (din scoala de psihoterapie) cunosc paradoxul placebo si te invata smecheria, daca nu cumva  sufera de vreun sindrom neurologic precum Blindsight ori Charles-Bonnet (CBS) sau, pur si simplu, de lene ancestrala.