Cu ce te poți pricopsi dacă insiști cu tehnologia digitală?

Tehnopatologia e un termen creat pentru a descrie psihopatologii induse de interactiunea cu mediul digital. Surfing pe net, privit la TV, joaca cu videogames și interactiunea digitala au costuri psihologice. Ușor de ignorat pentru că sunt psihologice, nu materiale și palpabile.

Aceste costuri sunt puse evidență de Roger Walsh, profesor la University of California, într-un articol pentru Jurnalul American Psychologist (2011). Dacă aceste costuri psihologice sunt asociate cu cele produse de solicitările ocupatiei, pot apărea următoarele probleme:

  • Atentie: deficit de atentie, dificultati de concentrare
  • Cognitie: tehno-brain burnout, digital fog
  • Surmenaj: data smog & frantic ineffectual multitasking
  • Adictie: screen sucking & online compulsive disorder

Dacă ai astfel de simptome, te vei opri și trage adânc aer în piept. Și încă de patru ori. Părăsești biroul și te oprești în parcul din apropiere unde vei continua cu o plimbare lungă ca să privesti cerul si vegetația. Natura are un efect reparator. Evident, cu condiția să nu te afli între betoane și să fii prezent psihologic, cu mintea rătăcită pe cărări nebănuite – glumesc, în aici și acum. Să fii în mijlocul naturii, între firele de iarbă, copaci și insecte sub cerul liber (ai scris insecte?!). Norocul celor care stau la case unde-ți năvălește natura înăuntru.

În ciuda acestor simptome, de care mulți oameni par să fie inconștienți, te rog nu lăsa ecranele de sub ochi! Mă aștept ca la un moment dat să te alegi cu unele boli gastrointestinale ori cardiovasculare (sau o frumoasă combinație). În acest fel vei contribui la creșterea riscurilor pentru o viață bună a terapeuților de tot felul, de la psihologi la medici și vrăjitori cu energoterapie.

Dacă ne-am aminti mai des că NU suntem mașini făcute să trăiasca în acvarii si sa functioneze 8-9 ore pe zi de lucru (cu randament de maxim 3-4 ore, in realitate) si, dacă am recunoaște asta într-un puseu de onestitate, atunci am plasa interacțiunea cu natura, în aer liber, pe primul loc al activităților recreative.  Unii exact așa fac și își petrec 4-5 ore în trafic pe Valea Prahovei, deoarece trenurile sunt mai periculoase decât autoturismele personale și, ca să vezi minune, toată natura s-a mutat în această vale a râului Prahova.

Poți reține că omul are nevoie de natură la fel cum are nevoie de aer! Nu de natură ca wallpaper. Ci să fie în mijlocul ei. S-ar putea să fiu contrazis de adolescenții conectați la orice. Sper că nu dintre aceia conectați cu vlogerul Como, Colo sau cum l-o chema. Zice-se că e un adult de 28 de ani. Am înțeles că va plăti penal pentru mârlăniile debitate prin acele video-uri. Mi se pare corect. E un semnal pentru toți acei mârlani care-l urmează. Învață și ei că faptele lor au consecințe pe care trebuie să le plătească. Sunt uluit că are fani. Și că unii dintre ei se comportă agresiv, via mediul online, cu denunțătoarea insului. Mi se pare o confuzie gravă la acești tineri. Confundă comportmentul de curtare cu mârlănia (cam ce face berbecul de prăsilă?). Iar asta pe fondul educației sexuale… lipsă, că nu e voie de la popi cu mințile-n evul mediu. Numită recent, cu votul unor ipochimeni, educație sanitară și neapărat cu acordul părinților. Pe scurt, parlamentarii noștri cu aplecături retrograde au interzis-o (prin aceea că e mai greu accesibilă). De altfel, aceștia sunt autorii morali ai mârlăniilor tinerilor de mai sus.

Revenind, simfonia tehnologiei digitale nu este pentru urechile lui homo sapiens oricât i-ar plăcea acestuia. Genul homo este mai potrivit savanei și pădurilor (vezi și berbecul de mai devreme). Iar savana, ce iluminare, nu e în acvariu. Cu toate astea, mai nimeni nu bagă de seamă că traiul prin masini, birouri și alte spatii cu iluminat artificial, aer nenatural, ticsit de monitoare, conectat la o lume virtuala și supus unui asediu informațional nu este potrivit decât pentru roboții lui Isaac Asimov.

Studii din environmental psychology demonstreaza costurile psihologice ale nebuniei din mediile artificiale. Ele sunt urmatoarele (specialisti HR, ochii mari!): declin cognitiv accentuat, tulburari in ritmurile circadiene, tulburari de somn si de dispozitie, tulburari pe termen scurt ale atentiei si proceselor cognitive.

“Nebunia” durează cinci zile, chiar șase, pe saptamana. Nebunia te absoarbe sau extrage din acele activități apropiate de “sufletul” tau, cum ar fi relația cu copiii, cu partenerul și prietenii. Te întâlnești și ce faci? Butonezi?! Știu de oameni (inclusiv sus-semnatul) care cer amicilor și copiilor să lase deoparte smartfoanele (și altele) atunci când au de petrecut un timp împreună. În acest fel, cu limite la utilizarea lor, mai ocolim și minunatul efect Google sau amnezia digitală (tendința de uita informații ce pot fi găsite cu ajutorul unor motoare de căutare). Într-adevăr, istețofoanele ne reduc inteligența (am și dovezi, dar nu mai știu pe unde sunt – caz de amnezie digitală).

Trăiești ca si cum esti absorbită de o realitate paralela, de un univers diferit. Nu cred ca exagerez. Unii oameni chiar așa trăiesc; au doua vieți separate. Una digitală și o alta reală tot mai invadată de prima.

Interactiunea cu Natura asigura o buna functionare cognitiva si contribuie la sentimentul de well-being.

Atenție! Poate produce efecte negative. Te extrage din relațiile digitale cu tableta sau smartphone-ul. Da, te lasă fără acele video-uri, poze și comentarii inutile și care nu-ți îmbogățesc cu nimic viața. Doar te țin captiv unui sistem de recompense social-emoționale.

Așadar, când ieși la o plimbare mai lungă în aer liber, în parc? E o sugestie implicită în întrebare. Presupune o intenție, ce ar urma, sper eu, s-o implementezi în viitorul apropiat. Spre binele tău și a celor din jurul tău.