re-amintiri în anticiparea vârstei de cinci anișori (rev.)

Prin textele mele se întâmplă să strecor informații eronate sau idei greșit înțelese. O fac dinadins ca să intri în consonanță cu arhetipul maestrului interior. Te-am pierdut de cititor? Să înțeleg că apreciezi mai mult informația psihologică verificată prin mijloace științifice?

Tocmai de aceea, precizez sursele – articole și cărți publicate de edituri și jurnale serioase după cum face orice autor de bloguri psihologice. Merită să le verifici când nu ai ce face. Altfel, mă poți crede pe cuvânt, ceea ce îți recomand, deoarece reprezint o autoritate în domeniu în timp ce dumneata ești un învățăcel sau o curioasă oarecare.

Mă aștept să te bazezi sută la sută sau cu încredere absolută în ideile și informațiile de aici. Îți mărturisesc, iartă-mi modestia, sunt un expert perspicace în cercetarea psihologică și terapia combinate cu meditație transcedentală, atingeri cuantice (la…?) și conversații cu D-zeu alternativ cu gândire critică și statistică-matematică, dar numai când vreau să fiu un încuiat fără suflet și cu nevoi obsesionale de control. Am abilitatea de a mă exprima prolix de psihologic, dar încerc să mă exprim clar aici cu scopul de a-ți ofer ție, cititor sau cititoare, o informație puerilă într-o formă comestibilă din domeniul generos al psihologiei. Și eu sunt, de asemenea, un ins generos.

Psihologia e un domeniu interdisciplinar cu zeci de ramuri aplicative, care este îmbogățit sistematic cu date, concepte și teorii din alte ”științe”. Nu există o psihologie unitară cum ar fi, de exemplu, biologia. Domeniul psihologie mustește de opinii și teorii contradictorii și controversate sau, doar, îndoielnice. E suficient să pomenim controversa psihism versus comportamental și ne ia de la pancreas. Să ne reamintim, totuși, că a fost încheiată pentru acei oameni care au aderat la poziția non-dualistă și au renunțat la teoria cu sufletele nemuritoare. Ei sunt convinși că sufletul e o metaforă, iar mintea (psihicul) e ceea ce face creierul (sau creierul e ceea ce face mintea?). Asta e poziția intelectuală (și academică) ce caracterizează psihologia științifică. Într-adevăr, cei mai mulți profesori de la noi sunt la ani-lumină distanță de această înțelegere reducționistă și valabilă doar în laboratoare neavând nimic de-a face cu calitatea profund sufletească a omului în relație cu Dumnezeu sau cu esența divină.

Totuși, există o psihologie de bază – un trunchi de cunoștințe generale, indigest și într-un limbaj alambicat prezentat prin manuale autohtone. Dând deoparte asemenea manuale de o excelență profesională incontestabilă, trunchiul (și copănelele) există sub forma unor povești frumoase și incitante prin textbook-uri (dar și cărți) anglo-americane.

După cum poate ai observat, textele de aici sunt clare. Câteodată, sunt de-o claritate miraculoasă! Au menirea să informeze, dar mai ales să impresioneze. Uneori ofer mai multă informare, alteori pun accent pe impresie în sensul vindecării. Mă simt liber să mă joc cu ideile, dar cu seriozitate, neavând cu ce să-mi umplu timpul liber din pauzele de la consultații. Da, deoarece, cuvintele vindecă! Când nu ne spală creierele naive.

În februarie acest blog împlinește cinci ani. Extraordinara activitate de scriitor și autor de blog a început în 2011 când am scris câteva articole cu conținut dialectic și hermeneutic la invitația profesorului A. Nuță. Nu știu cum de le-a suportat, dar le-a publicat pe blogul dumnealui, fiind probabil în pană de idei. Ulterior, mi-am creat în secret un blog pe wordpress. Peste un an, cu ajutorul unui sponsor (un heruvim, ssst!), mi-am creat acest blog prin rugăciune și puterea mentală subconștientă. (ca și conținut, pentru că mentenanța e asigurată de un înger păzitor și răbdător).

Nu are reclame. Ai observat? Da, deoarece fac publicitate doar psihologiei bazate pe arhetipuri, revelatii si reconectări cu Sinele. Da, căci exact asta fac cu diferența că așez alături pentru amuzament psihologia științifică. Deoarece, o psihologie derivată din revelații și testimoniale, genograme, astrograme, desene în țărână, pete de cerneală, poze cu moace și scene xxx, scuze, ambigui, constelații familiale, visuri arhetipale, transe șamanice și hiperventilații tinde să ofere beneficii deosebite, dar numai celor care cred în ele.

Știu că mă repet ca moșnegii, dar în alte state din lumea largă se întâmplă de patru, cinci ani la un nivel oficial. Au consultanți psihologici cu care membrii guvernelor lucrează pe nivel cuantic pentru dezvoltarea și implementarea unor politici publice Bine, nu mă aștept să se întâmple un așa fenomen miraculos la noi. Cel puțin nu în cursul vieții mele. Multe altele trebuie să se schimbe între timp și nu doar în practica și studiul psihologilor (și studenților de profil).

Până la miraculosul fenomen, mi-am stabilit un țel. Să cresc, alături de alți câțiva temerari (și înaintași), gradul de cultură psihologică și să feresc oamenii de psihologia, dezvoltarea personală și terapia bazate pe o știință atât reducționistă, cât și radicală. Visez la oameni cu mințile deschise și receptive la ceea ce piața românească de psihologie are de oferit fără a uita că știința, implicit știința psihologică, reprezintă doar un punct de vedere, o perspectivă printre alte perspective.

Bine ai venit 2017! Un pic cam prea roșu după gustul meu, dar I-LUMINAT să fie!