personalitatea întunecată și ce să faci cu ea

Fanii domnului Carl G. Jung vor fi dezamăgiți să afle că personalitatea întunecată nu are nicio legătură cu arhetipul Umbrei, o fantezie a dumnealui. Întunecimea e rezultatul unei decade de studii empirice în psihologia personalității. Se pare că e o latură din personalitate pe care o manifestăm cu toții, dar desigur, în moduri nuanțate. Cine vrea să afle mai multe, îmi poate scrie ca să-i recomand o excelentă, după mine, recenzie.

Vreau să-ți fac o mărturisire din experiența cu grupul meu. În urma testării cu un anumit instrument psihologic, a reieșit că membrii grupului sunt puțin întunecați. Iar întunecimea lor venea dintr-o încărcare mai mare pe factorul machiavelism. E bine să știi că acest factor, spre deosebire de narcisism și psihopatie, evoluează dependent de împrejurările vieții. Cineva manifestă machiavelism nu pentru că are în gene, ci pentru că are parte de socializare.

Fiecare factor tenebros se leagă de câteva cuvinte-cheie. Machiavelicul umblă cu o agendă ascunsă, Narcisicul caută să-și impună o impecabilă imagine de sine, iar Psihopatul insistă până la capăt, ptiu!, în realizarea scopurilor indiferent de preț. Nota lor comună e dată de manipulare, răceală și dușmănie, dar și de tratarea altor oameni cu dispreț, aroganță, opoziție și duritate. Dar, atenție, nu într-o primă fază e relației când o persoană întunecată se arată șarmantă și cumsecade.

Repet, cu toții avem o încărcare pe acei trei factori, care corelează pozitiv unul cu altul, adică ei apar împreună, dar la fiecare persoană în nuanțe variabile. Dacă afli ce încărcare are sus-semnatul, s-ar putea să nu mai revii pe acest blog. Noroc că mi-am format o disciplină a ”descărcării” în condiții de siguranță. Îmi amintesc că multă vreme, vremea liceului, am cochetat cu ideea de a face dreptul ca să devin procuror ori avocat. N-aș recomanda pentru profesia de procuror o persoană fără o încărcare suficientă (spre percentila 60) pe fațetele psihopatie și machiavelism. Chiar și meseria de psihoterapeut, deși n-ai zice, solicită o doză bună de întunecime. Cum altfel poți înțelege și te descurca cu adâncurile sau ițele tenebroase ale omului? Ce vreau să pricepi e că unele profesii sau, mai pe larg, activități par să fie mai potrivite decât altele pentru anumite nuanțe întunecate din personalitate.

Întunecimea poate fi folosită ca resursă personală. Mi-ar fi plăcut să-mi fi venit mie această idee. Dar mi-au luat-o înainte doi indivizi mult mai deștepți. Așa că am împrumutat-o de la ei, de la Todd Kashdan și Robert Biswas-Diener (fiul celebrului Ed Diener, profesor de psihologie), care au publicat o carte fabuloasă cu titlul ”The Upside of Your Dark Side”.

Oamenii sunt în esență buni. Asta e o convingere romantică ce împuiază mințișoarele multor oameni și la care contribuie din plin guruși și terapeuți de orientare mistico-spirituală. Oamenii pot fi (și sunt!) ticăloși sau jigodii. Nu-ți mai amintesc de dragii noștri legiuitori (=infama coaliție) care și-au trecut țara pe numele lor.

Însă, te asigur că indiferent de întunecime (poate nu și patologică), cine se orientează spre bunăstarea comunității (nu doar spre sine) și urmează o disciplină morală, poate ajunge o persoană virtuoasă, mai exact, un om mai bun care poate aduce o schimbare pozitivă acolo unde trăiește.