Our Legacy sau ce lăsăm copiilor noștri

Mare bucurie în suflet mă cuprinde să aud că doamna primar general al României, pardon al capitalei, mai alocă niscaiva milioane la biserici și, desigur, Catedrala Mântuirii Neamului. Oferindu-ne din timpul prețios, dumneaei ne-a explicat cum Catedrala e un simbol pentru identitatea națională și cum rămâne moștenire copiilor noștri. Înțeleg că acești copii au fost chestionați vizavi de moștenire și au răspuns cu fervoare ”Da, vrem Evul Mediu, nu visăm altceva decât biserici și catedrale!” NU modernitate, civilizație, educație și prosperitate. Exact așa aș răspunde și eu, dacă aș avea o mințișoară cât o perișoară, deoarece toate pe lumea asta vin de la Dumnezeu, Tatăl nostru. Da, chiar și lipsa apei din Bacău, un ditamai orașul ce seamănă a tabără de refugiați după război, semn că autoritățile publice sunt deosebit de eficiente în administrarea orașului.

Gestul generos din banii publici făcut nu doar recent de doamna Primar merită o nețărmurită apreciere. Zău că e anapoda să redirecționeze din banii primăriei înspre ”tabăra de refugiați” Bacău ca să-și repare de urgență canalizarea din moment ce dânsa investește în viitorul copiilor în timp ce guvernul pese(i)deilor-aldiste își prezintă fabuloasele rezultate în administrarea țărișoarei.

Moștenirea generațiilor viitoare constă într-un gigantic Centru de Educație și Cercetare ce poate fi văzut chiar și din Spațiu. Copiii noștri vor merge acolo, la Centru, de mânuță cu mamele lor și vor cânta psalmii, vor spune rugăciuni și urma canoane, vor pupa moaște și trece pe sub poala popilor. Ei vor studia în principal o carte, numită Biblia sau Cuvântul lui D-zeu, care nu trebuie luată ad-litteram, ci metaforic din câte mi s-a explicat. Iată o pregătire superioară ce îi va ajuta să gândească critic, să crească în autonomie, liberi în cuget și simțire, posesori de conștiință civică și contribuabili la bunăstarea comunității celor aflați la putere.

Și nu e totul, deoarece am înțeles că acest Centru, fiind unul de mituire, piei Drace!, mântuire, mai și rimează, va funcționa, bineînțeles, și terapeutic. Nu știu exact cum, însă am încredere că finețurile tehnice pot fi rezolvate de savanții în robe negre ce vor sluji proiectelor europene de cercetare medicală. Nu de altceva, dar la ce bun să faci programe sociale? De ce te-ai preocupa de cele ”șapte bombe cu ceas” din capitală? Astea nu-s decât mizilicuri, nu pot reprezenta ”The Legacy”.

În consecință de cauză, nutresc o infinită dragoste pentru actualii noștri lideri și conducători de orice, numai de țară și capitală nu. Acesta e statul laic din Evul Mediu, conform Constituției. Dumnezeu să ne binecuvânteze! Deși, pare că ne tot ocolește. Nu-i problemă, Catedrala asta, văzută din Spațiu și poziționată lângă Casa Poporului (ce glumă colosală!), cu siguranță îl va convinge să se întoarcă înspre noi. Doamne, păzește-i pe toți acești români… de ei înșiși.