Inregistrari akashice

Wikipedia este o biblioteca virtuala la care poti avea acces non-stop fara card de identitate. Ai nevoie doar de o conexiune la internet si un laptop. In doua clicuri poti accesa wikipedia si intra in posesia cunoasterii dorite. Oricand vrei sa afli despre neurostiinta memoriei la melci, despre cuarci aromati, feromoni si coit, sa extragi radicali sau sa inveti tabloul cu chimicale, despre fotosinteza si de ce energia nu poate fi inteligenta si dragastoasa sau de ce evolutia se intampla prin selectie naturala si nu prin vointa divina, poti accesa rapid si usor aceasta uriasa biblioteca virtuala care ne ofera 30 de milioane de articole in 287 de limbi. In planul ei strategic pe 2015 isi propune 50 mil. de articole pentru un miliard de vizitatori.

Probabil deja accesezi aceasta memorie akashica, deoarece ai realizat valoarea cunoasterii la un clic, doua distanta. Una, doua iei wikipedia la puricat ca sa afli daca profesorul sau prietena iti transmite balarii, bune doar la mancare, sau informatii corecte necesare unor alegeri/comunicari sanatoase.

Dar cine, te intreb eu sugubat, administreaza aceasta uriasa cunoastere? Cine culege si organizeaza acest volum imens de cunostinte? Sa fie sfantul duh? Sau, o echipa de elfi care fac semestrial team-building? Pentru ca noi, omuleti de rand, sa ne folosim de o imensa cantitate de informatii, pusa gratuit la dispozitie, niste omuleti invizibili muncesc.

Daca nu traiesti pe un norisor, te poti intreba: “Oare cu ce se intretine aceasta biblioteca?” Publicitate? Ai vazut vreo reclama? Nu exista publicitate pe wikipedia.

In spatele acestei biblioteci se afla o fundatie, Wikimedia Foundation. Una din sursele ei de finantare consta in donatiile pe care cetateni ca tine (si ca mine) le ofera din altruism. Stiu, tu n-ai oferit. Ma insel?

Astfel, noi, mai mult ori mai putin altruisti, beneficiem de cunoastere gratuita si livrata instant despre aproape orice. Ce poti face tu in schimb? Sa te bucuri, in timp ce studiezi, de toata aceasta cantitate de cunostinte. Crezi ca omuletii din spatele sau “fundul” acestei biblioteci se hranesc cu bucuriile tale, ale mele si ale altora ca noi? Nu cred. Oricum nu ne intereseaza, deoarece acei omuleti invizibili lucreaza cu placere, fiind motivati intrinsec. Asa ca de ce le-am strica noi motivatia, invatandu-I sa asocieze donatiile (recompense) cu munca ca apoi sa-si faca munca doar daca primesc recompensele?!  Si, pana la urma, cine i-a pus? A fost alegerea fiecaruia.

La fel de bine si tu faci o alegere. Sa nu donezi, desi o poti face (ai resurse). Ai motivele tale intemeiate, desigur.