Ce dovezi ai?

Inspirat fiind de studentii mei, m-am gandit sa-ti scriu despre dovezi. Ce sunt ele? Ce dovada ai ca existi? Ce dovezi ai ca esti o fiinta inteligenta? Hopa. Cum adica, ce dovezi am, imi vei riposta tu. Nu e de la sine inteles?!

Discutia pare sa fie mai profunda decat ne putem astepta la o prima impresie. Dovezile sunt lucruri extrem de importante. In baza lor oamenii fac alegeri de viata si moarte si, spre angoasa mea, unii iau decizii care ne privesc pe noi, cei mai multi. Intr-un plan personal tu, daca nu esti o zana sau un elf, iei decizii semnificative in baza unor “dovezi”. Insa, ceea ce fiecare crede a fi o dovada este o problema de interpretare.

Oricare ar fi interpretarea majoritatea isi ia drept reper “adevarul” si, de aici, pornind, ne creeam o serie de controverse vizavi de adevarul sau falsitatea “adevarului”.

Acum te invit sa raspunzi la urmatoarea intrebare:

“Ce lungime estimezi tu ca are degetul tau mijlociu de la mana stanga?”

Nu e o intrebare nazdravana?! Este. Estimeaza, te rog, lungimea in centimetri si noteaza estimarea ta pe o bucata de hartie. Ai notat? Degetul tau mijlociu de la mana stanga (crezi ca) are X cm. Aceasta e credinta ta (estimarea).

Poti paria ca asa stau lucrurile in realitate? Poti paria propria-ti viata in baza credintei tale?

 Ma indoiesc ca, in baza acestei estimari, poti lua o decizie semnificativa, cum ar fi sa pariezi o suma importanta (sau viata ta?) sau sa iei decizia unei schimbari (de ex, sa-ti lasi nevasta si sa te muti cu amanta)

Este estimarea ta scrisa o dovada pentru adevar? O dovada pentru lungimea degetului mijlociu? Banuiesc ca nu consideri propria estimare (propria perceptie) ca fiind o dovada ce indica adevarul (lungimea degetului), insa multi oameni cred in acest fel, deoarece, in principal, confunda realitatea subiectiva (adevarul personal) cu o realitate obiectiva (un adevar obiectiv).

Cum poti verifica? Simplu. Iei o rigla si masori degetul mijlociu de la mana stanga. Ai masurat? Sa zicem, ca degetul tau are N cm. Aproape sigur, estimarea ta perceptiva difera de masuratoarea cu rigla. Daca ai unele suspiciuni vizavi de instrumentul de masurare, adica rigla, iei un subler si masori din nou. Este ea, masuratoarea, subiectiva sau obiectiva? Prietena ta poate verifica aceasta masuratoare? Da. Chiar si o persoana straina poate verifica masuratorile tale (atat cu rigla, cat si sublerul). Dovezile obiective pot fi verificate in mod independent de alte persoane.

Diferenta X-N centimetri poate face o diferenta de calitate in viata cuiva. Si, uneori, de moarte. De ex, te poti gandi la un diagnostic corect (corespunde datelor obiective) si la un tratament medical care este eficient, intrucat este sustinut de dovezi obiective.

Ce zici de un pariu?

 P.S. Stiinta (la fel, stiinta psihologica) propune teorii (descrieri ale evenimentelor/fenomenelor) despre realitate care sunt sustinute de dovezi/date obiective si in baza carora putem face predictii.