ce înseamnă un bun terapeut?

Acum opt ani (ce mult a trecut!) am scris un articol pe această temă. L-am scris luându-mă după un textbook de psihologie. El a luat-o înainte și eu după el. Așa am aflat răspunsul care consta din două liste. Ele, listele, te vor ajuta să nimerești un terapeut potrivit pentru tine sau să te ferești de unul nepotrivit.*

Potrivit textbook-ului de mai jos, dacă raspunzi cu DA la una sau mai multe din aceste enunțuri, ar fi mai sănătos să renunti la acel terapeut, deoarece nu se află într-un rol potrivit pentru ajutor psihologic profesional.

  1. Terapeutul meu devine furios sau defensiv cand îl provoc.
  2. Terapeutul meu folosește aceeași “rețetă” pentru orice problemă.
  3. Terapeutul face “small talk” o bună parte din sedință. Glumește adesea sau/și îmi oferă sfaturi.
  4. Terapeutului meu pare confuz vizavi de ce asteptări are de la mine referitor la terapie. Iar discuțiile noastre sunt lipsite de direcție și focalizare. Par să fie despre orice și nimic. De obicei, mă ventilez și atât.
  5. Terapeutul evită să discutăm deschis despre dovezile știintifice ce stau la baza intervențiilor sale.
  6. Nu pare că am delimitări clare în relația mea cu dumnealui sau dumneaei. Spre exemplu, terapeutul povestește despre viața sa personală și, uneori, îmi cere sau îmi face favoruri.

Acum urmează o altă listă în cheie inversă. Dacă vei răspunde cu DA la cele mai multe dintre următoarele afirmatii, atunci terapeutul ar putea fi potrivit pentru a-ti oferi ajutorul psihologic de care ai nevoie.

  1. Pot vorbi liber si deschis cu terapeutul meu.
  2. Ascultă și este atent la ceea ce exprim si îmi înțelege sentimentele.
  3. Terapeutul meu este cald, direct si imi ofera un feedback folositor.
  4. Terapeutul îmi explică ce anume urmează sa lucreze cu mine și de ce. Îmi poate oferi o justificare rațională. Manifestă transparență vizavi de un eventual diagnostic (dacă e necesar), plan de tratament, calificările ori training-ul și experiența sa profesională.
  5. Terapeutul mă încurajează să mă confrunt cu provocările/dificultățile vieții si să-mi rezolv problemele.
  6. Terapeutul lucrează cu intervenții validate științific și îmi oferă temeiuri raționale și știiințifice pro și contra vizavi de alte abordări.
  7. Terapeutul urmărește progresul meu și e dispus să modifice planul dacă intervențiile nu duc la rezultate.

*Aceste liste apar la pp. 664-665 din textbook-ul meu preferat: “Psychology. From Inquiry To Understanding” (third edition).