Cand “orbul” poate vedea

Sa ne imaginam ca ai suferit un accident de masina (deoarece nu semnalizezi cand faci depasiri) si te-ai lovit la cap (sunt morbid, stiu). In urma loviturii te-ai pricopsit cu o conditie neurologica bizara. Blindsight.

Te afli in cabinetul medicului si el te serveste cu o cafea si un fursec. Tu nu vezi nimic. Medicul iti comunica ca un fursec si o cafea se afla pe biroul in fata caruia tu stai asezat. Iti place cafeaua asa ca intinzi mana dupa ceasca si te servesti. Fara ca tu sa vezi, vezi! Exista cumva o alta vedere? Una subtila?

Lawrence Weiskrantz (psiholog britanic, profesor la Oxford) urmareste indeaproape un pacient care a fost instruit sa ajunga in cealalta parte a unui hol. Nu, nu vrea sa-I fure cheile de la masina si nici portmoneul. (nici sa-i ceara un acont!)

De-a lungul acestui hol se afla o serie de cutii de carton care blocheaza o deplasare dintr-o parte in alta a holului. Domnul Weis… nu sufla o vorbulita despre cutiile plasate pe hol. Cu toate astea, pacientul ajunge in celalalt capat, mutand cutiile de-o parte si de alta. Daaa… Ca si cum ar vedea! Insa nu vede si nu este constient de prezenta lor (aria vizuala primara V1 e complet distrusa). Cum naiba vine asta? Ajna chackra, corpul subtil?

In alte studii, Weis… le prezinta pacientilor o serie de obiecte si ii intreaba daca pot aproxima localizarea lor si ce fel de obiecte sunt. Cu o probabilitate mai mare decat sansa (ghiceala), pacientii reusesc sa indice locatia si sa identifice ce fel de obiecte sunt.

Da, exista o alta vedere. Dar nu subtila in sens mistic. Creierul dispune de un sistem vizual dual (the two track mind), nu doar de un singur sistem prin care iti ghidezi vizual actiunile. Se pare ca exista doua minti vizuale. O minte vizuala perceptiva care te ajuta sa gandesti despre lume si prin care recunosti lucruri si planifici actiuni si alta prin care monitorizezi si ghidezi vizual propriile actiuni moment cu moment. Desi o parte din cortexul vizual V1 este distrusa si, astfel, nu mai exista o constientizare a obiectelor prezentate in campul vizual, creierul este capabil de procesare vizuala moment cu moment.

Daca prima minte (vizuala) se intampla sa fie afectata, iti ramane cealalta. O situatie in care nu stiu daca te poti numi norocoasa (norocos), dar mai bine semnalizezi inainte sa faci depasiri.