Pacatul costisitor

Parada militara. Un eveniment desfasurat cu bani, stiai? Desigur, daca nu traiesti pe un norisor. Bani luati de unde? Din bugetul acestei tari. Care cum este el? Mititel. Oare cat a costat Statul (degeaba) aceasta fanfaronada? Peste un milion de euro! Guvernul  a hotarat o investitie (din fondul de rezerva) intr-o fanfaronada care te priveste chiar si pe tine. Poate esti la o distanta confortabila de acest eveniment si nu intelegi de ce te-ar privi pe tine? Am impresia ca nu intelegi exact ce inseamna, concret, 1,000,000 de euro. Iata ce poti face cu ei: sa platesti o suta de medici rezidenti (cu 300 eu) timp de aproape 3 ani.

Sa zicem ca tu, draga cititoare/draga cititor, dispui de o suma de bani pentru urmatoarea luna de zile. Ai doua guri de hranit, doi prichindei, plus alte doua, o mitza si un catel. Pe langa aceasta suma de bani, care la limita iti hraneste gurile luate grija, dat fiind faptul ca vei munci mai multe ore in plus, dispui de unele economii pentru vremuri negre, cu nuante de gri sau grele.

Din aceste economii, tu ai scos suma X euro, ca sa faci o excursie cu masina dus – intors in Grecia. De ce asa? Deoarece asa cere traditia, iar unii vecini ai tai fac asta. Iarna inainte de sarbatorile crestinesti, faci o plimbare cu masina intr-o alta tara. Ca sa? Nimic. Te imbraci elegant si te plimbi cu masina. Faci poze prin locurile prin care treci, mananci bine si calatoresti mai departe.

Ti se pare o decizie rationala sau, mai degraba, irationala?

Ca sa intelegem, totusi, decizia guvernului putem aplica gandirea evolutionista.  Animalele nu intra in lupte intre ele decat in momentul cand aceste lupte devin inevitabile. De multe ori, luptele nu sunt necesare, deoarece animalele au diverse ritualuri de intimidare prin care ele isi evalueaza instinctual puterile. In mod asemanator, fanfaronada militara este un ritual de intimidare a unor potentiali adversari si de sarbatorire a victoriei in lupta. Tunurile, tancurile, rachetele si trupele militare acompaniate de muzica de fanfara sunt un fel de gheare si colti, par zbarlit si miscari ofensive insotite de maraituri combinate intr-un ritual ce demonstreaza puterea unei natiuni la fel cum unele animale procedeaza in raport cu altele.

Bine. O sa te intrebi ce inamici (ascunsi?) are aceasta tara mititica. Nu dai nici macar de niscaiva teroristi care sa dea cu bombe pe la mall sau metrou. In acest caz, de ce ar fi nevoie de marghioleala de parada?

Un spectacol al puterii militare (animale) costa. O evaluare rationala aplicata fanfaronadei cand bugetul este mititel (si proiectat in baza unor imprumuturi) nu duce decat la o singura decizie. Aceleasi resurse pot fi orientate acolo unde ai rani. Animalele instinctiv fac asta. Nu sufera de vanitate?