Zarul si psionii

Printre noi exista o sub-specie de muritori cu suflete care printre altele cred ca mintea poate influenta materia. Premiza contorsionata (in termeni de logica elementara) pe care se bazeaza asa-numitul lor rationament este dualismul spirit-materie ( suflet-corp). Dar nu e cazul azi sa ne ocupam de aceste subtilitati (pentru ei), pentru ca am altceva in minte.

Este un experiment simplu de realizat in parc sau acasa intr-o dupa-amiaza de sambata. Ai nevoie de un zar si cateva calcule aritmetice.

Se ia un zar si se rostogoleste. Stim bine ca oricare dintre fatetele lui are o probabilitate de a iesi la aruncare de 1/6. Fie fateta 2, fie 3 si oricare alta din cele sase poate iesi la aruncare cu o aceeasi probabilitate. Situatia s-ar modifica, daca mintea influenteaza materia.  Dand deoparte acel uluitor experiment cu fantele duble din fizica, ce ofera entuziastilor agnostici motive de frenezie masurate cand in kilograme, cand in hertzi conform cu teoria dualitatii unda-particula, urmeaza sa ne testam ipoteza experimentala. Dar inainte de asta, care e probabilitatea ca o fateta, sa zicem sase, sa iasa de doua ori consecutiv?

Poate mintea ta sa influenteze rostogolirea zarului, astfel incat sa cada acea fateta dorita de tine? Sa zicem ca vrei sa cada (guvernul?) fateta sase. Te concentrezi inainte de aruncare, vizualizezi pe ecran mental cum zarul se rostogoleste si se aseaza cu fateta sase in sus si pastrezi 2,3 minute in minte filmul mental si, apoi, arunci cu credinta (mai repeti si mantra “sase” !) zarul.

Ooo, surpriza, cade chiar sasele!  E clar ca exista o legatura. Fara tagada, ai reusit sa influentezi materia cu puterea mintii tale. Dar tu esti o persoana sceptica, nu te lasi convinsa cu usurinta, asa ca mai incerci o data experimentul. Aceeasi procedura pe care o cunosti si din nou, surpriza! A iesit sasele! O sansa uimitoare, deoarece probabilitatea aparitiei consecutive este mica.(2.66%)

Sa fie “masluit” zarul din fabricatie? Daca si de data asta… Concentrare, vizualizare intensa si arunci zarul. Da, nu-ti vine a crede (nici mie, pentru ca ar fi fost interesant) si privesti cu atentia incordata la zarul care sade cuminte cu burta in sus tatuata cu patru puncte. Reiei procedura si apare fateta cinci. Inca o data si apare fateta unu. Daca nu ma crezi, poti incerca chiar si sa fara sa alegi fateta. Se pare ca tertipul psionic a incetat sa functioneze. Fir-ar!

Influenteaza puterea mintii materia sau evenimentul aruncarii zarului?

Are legatura cu intamplarea? Ea nu pot fi influentata de concentrarea mintii? Pentru tine nu este evidenta relatia minte-materie demonstrata adineaori? (Dorinta si gandul tau, reprezentarea mentala, au modificat realitatea pe nivel cuantic. Stim ca la acest nivel orice este posibil cu grade diferite de probabilitate si mai stim ca actul observatiei modifica realitatea observata. Astfel, probabilitatea de 1/6 pentru fateta dorita a fost modificata prin influentarea mentala a realitatii de la nivel cuantic.)

Poate pentru tine nu este, insa pentru multi altii (care nu citesc asemenea bloguri) este evidenta. Putem fi cu usurinta tentati sa inferam legaturi cauzale intre “puterea” (subconstienta!) mintii si diverse evenimente (ex: rostogolirea zarului). Daca punem la munca spiritul logico-matematic in locul celui poetic, aflam ca orice psihokinezie de acest fel ar trebui testata contra intamplarii (un prag estimat statistic ca fiind aproape sigur pentru considerarea unui eveniment ca avand cauza banuita; p<0.05/p<0.01). Daca ne iese psihokinezia cu o probabilitate mai mare decat sansa, atunci se prea poate sa avem “something out-there”. Cu astfel de lucrari “diabolice” se ocupa unii muritori fara suflet, dintre care unii, pusi pe sotii, dau chiar premii celor care isi testeaza puterile mentale contra “bietei” sanse calculata matematic. (James Randi si premiul sau de 1 milion de dolari!)

Asa ca, n-am nicio indoiala, ca din pura nimereala sau ocheala s-a intamplat “minunea” intentionata cand tu (sau eu) ti-ai canalizat energia psionica inspre modificarea rostogolirii zarului. Dupa cum stie orice minte bine garnisita cu teoria probabilitatilor, putem prezice asemenea minuni. Daca o iei matematic, aproape ca dispare orice “minune” ,dar mai bine o minune matematica decat o minunatie de ignoranta.  Daca iti apare fateta sase (sau oricare alta) de doar trei ori consecutiv (in urma rostogolirii zarului), te rog, sa ma anunti ca sa-i scriu amicului seic pentru un transfer bancar in contul tau. Iar daca faci un atelier pentru antrenamentul energiilor mentale, voi participa cu mare placere.

Desigur, ca in aceasta chestiune fiecare muritor cu ori fara suflet face o alegere. Doar ca muritorul inspirat in alegerea sa de matematica probabilitatilor este o rara avis. Mult mai facil pentru multi e sa creada in atacuri energetice de care se protejeaza cu rugaciuni si vizualizari de aure magice, in simboluri onirice prevestitoare, in metode diverse de divinatie si de aflare a personalitatii – un domeniu al fanteziei creatoare la concurenta cu cel al unui copilas de cinci, sase anisori.

Asa cum exista o maturizare emotionala, exista si o maturizare cognitiva. Iar multi semeni refuza (pe motive rationale, ceea ce e hilar!) saltul cognitiv la nivelul unei gandiri stiintifice, desi unii dintre acestia pot aduce (superficial) in conversatie concepte de teorie si metoda stiintifice, insa ma tem ca n-ar putea efectua un simplu calcul probabilistic. Sa fie vreo corelatie semnificativa (?) cu sprintul pe suta de metri?!