vulpea care si-a bagat coada prin horoscoape

Ti-ai citit horoscopul azi? Oare nu crezi ca astrele te influenteaza? Aproape ca nu-mi vine a crede, cand ma uit pe un anume sit cu 170 000 de oameni care il simpatizeaza. Balantele au avut multe de rezolvat pe ziua de azi, dar le-a fost recomandata odihna pentru protejarea sanatatii. Pfuuu! Tot balantele sunt tentate de cheltuieli nesabuite. Mda, cred ca astfel de descrieri pot arata oricum si pot fi asezate in dreptul oricarei zodii, pentru ca daca vei cauta potriviri intre descrieri si aspecte din viata ta in ziua respectiva, fara indoiala le vei gasi. Este un fenomen care poarta numele de validare subiectiva. Doua evenimente sau fapte, fără legatura sau intamplatoare, sunt percepute ca fiind conectate, pentru ca o credinta, o ipoteza, o asteptare sau o speranta cere o relatie intre ele. Daca tu crezi în povestea cu horoscopul, intri pe pilot automat si „vei cauta” corespondente intre aspectele mentionate în descrierea din horoscop şi evenimente din ziua respectiva.

Prin anii ’48, un psiholog viclean, pe nume Bertram Forer, a dat studentilor sai o descriere a personalitatii in urma aplicarii unui test. Fiecare dintre studenti a crezut ca acea analiza de personalitate era a lui, dar, de fapt, era identica pentru toti. Au fost rugati sa estimeze cu o nota de la 0 la 5 masura in care le este potrivita.

Forer a alcatuit analiza de personalitate din diferite horoscoape. Testul de personalitate nu avea nicio legatura cu descrierea identica oferita fiecarui student. Majoritatea au crezut ca le sunt potrivite, media fiind de 4.26 (nota maxima fiind 5).

Iata, cateva fraze din acea analiza de personalitate:

„Ai o mare nevoie ca alte persoane sa te placa şi sa te admire. Ai tendinta de a fi critic cu tine. Ai multe resurse neutilizate pe care inca nu le folosesti  in avantajul tau. Exista şi puncte slabe in personalitatea ta, dar, în general, poti sa le compensezi. Adecvarea ta sexuală a prezentat probleme pentru tine. Desi in exterior esti disciplinat şi auto-controlat, în interior exista tendinta de a fi îngrijorat(a) şi nesigur(a). Uneori ai îndoieli serioase cu privire la faptul că ai luat decizia corecta sau ca ai făcut un lucru bun.”

Nu m-ar mira daca te regasesti în aceasta descriere. Este suficient de ambigua pentru ca o mare parte din oameni sa creada ca le este potrivita. Mai ales, ca se asteapta la asta, din moment ce o primesc personal. Tot asa, atunci cand citesti la Balanta, tu fiind balanta, vei fi mai tentata sa gasesti aspecte care se potrivesc cu personalitatea ta (de Balanta!) şi vei cauta în realitate corespondente intre descrieri (de ex. specifice balantei) şi fapte, evenimente sau comportamente.

Asa se explica în mare parte succesul la publicul larg al astrologiei, divinatiei şi chiar, al unor teste de personalitate, indeosebi, al celor proiective. Dupa mintea mea (limitata la o vibratie telurica!) pare a fi o explicatie plauzibila şi rezonabila fata de cea a vibratiilor astrale prin care asezarea pe cer a corpurile ceresti ar avea o influenta, probabil prin bunavointa cuarcilor metafizici si constienti, asupra personalitatii şi vietii cuiva.