iubit(a) sincer, dar intr-un fel extraterestru

El iti declara ca te iubeste si face o serie de lucruri in acest sens. Te iubeste sincer, nu doar declarativ. Intrebarea este:

Tu te simti iubita?

Daca nu, te vei proteja de acest adevar emotional, gandind probabil in felul urmator:

Ma iubeste in felul lui.

Iar eu revin cu aceeasi intrebare: “Tu te simti iubita?” Te rog, fii curajoasa si recunoaste acest adevar. Felul lui de a te iubi nu e potrivit cu nevoile tale de a fi iubita. Asadar, nu te poti simti iubita chiar daca el te iubeste sincer si tu observi asta. Cu toate astea, tu nu simti iubirea pe care el ti-o ofera, nu pentru ca ai vreun defect emotional ori pentru ca rotitele ratiunii nu se invart, ci pentru ca felul lui de a iubi nu e potrivit pentru tine.

Daca adesea nu te simti iubita, din relatia voastra dispare orice urma de entuziasm cel putin din partea ta. Devine seaca, lipsita de placere ori cu foarte scurte momente placute. Poate nu e neaparat dureroasa. Doar plata, fara provocare, fara placere, neutra.

Desigur, vei purta o discutie cu el si, poate, ii ceri sa te iubeasca altfel, intr-un fel diferit. Macar sa incerce. El, pentru ca pretuieste relatia cu tine, incearca. Face eforturi si, uneori, reuseste. Tu te bucuri, iti spui ca s-a schimbat si ii comunici aprecierea ta. Apoi, descoperi, ca schimbarea lui nu e de durata. Te intristezi, iar el observa tristetea ta, insa nu stiu daca poate intelege. El considera ca face tot ce poate ca tu sa te simti iubita. Tu apreciezi eforturile lui si, totusi, nu te simti iubita.

La ce bun toate aceste eforturi? Ce rost are tot acest consum de energie? Nu te poti constrange ca sa te simti iubita si pentru ca, nu te simti iubita, nici tu nu-l mai iubesti. La randul lui, nu se mai simte iubit. Astfel, iubirea in relatia voastra a devenit o obligatie.

Iubirea nu este ceva ce se simte la fel. Sentimentul de iubire (are o stabilitate in timp)
este trait diferit si, cateodata, se poate intampla, ca doi oameni sa fie asemenatori in privinta felului in care experimenteaza dragostea intr-o relatie de cuplu. Alteori, se intampla ca doi parteneri sa experimenteze sentimentul iubirii in feluri atat de diferite, incat sa li se para, ca sunt unul in raport cu altul, extraterestri (chiar daca intentiile lor sunt bune). Dramatizand acum, pot spune ca traiesti cu senzatia iubirii unui extraterestru. Chiar daca suntem din aceiasi specie, experimentam iubirea in feluri, uneori, atat de diferite, incat nu gresim daca ne numim extraterestri.

Sunteti din lumi diferite si comunicati iubirea in feluri de ne-simtit unul pentru altul. Stiu ca poti intelege iubirea lui, mai precis, stii ca actiunile lui sunt iubitoare, insa nu o simti. Intelegerea ta e lipsita de experienta emotionala subiectiva a iubirii. Extraterestrul (sau extraterestra) poate fi, nimic de comentat, o fiinta buna, cu intentii pozitive in raport cu tine. Tu o apreciezi pentru calitatile sale, insa nu o mai iubesti, pentru ca nici tu nu te simti iubita. Nu poti iubi un extraterestru decat in filmele SF. Poate fi o legatura de atasament intre voi doi, insa nu insotita de iubire.

Ce-ti ramane de facut in aceasta situatie? Poti alege sa te intalnesti cu un pamantean. Cred ca iti va veni mai usor sa recunosti un pamantean sau unul din specia ta in privinta iubirii din moment ce stii cum este sa fii iubita de un extraterestru.