Unde poti gasi cunoastere psihologica de calitate

Am fantezia că te numeri printre cititorii lacomi după informaţie psihologică de calitate. Din aceea, science-based. Dacă aşa o fi în realitate, îţi recomand două situri, pe care le găsesc minunate şi despre care tind să cred că îţi vor satisface pretenţiile.

http://www.spring.org.uk/

http://www.bps.org.uk/

După cum vezi, ambele sunt din United Kingdom, din acea regiune cu vreme frecvent mohorâtă, dar unde se află multe destinaţii academice deosebit de atractive pentru mulţi tineri de la noi.

Primul sit îţi oferă informaţie stiintifică, in baza unor studii relativ recente, într-o formulă concisă şi puţin subiectivă, adică interpretată într-o măsură minusculă de către autor. Personal, îmi pare un stil puţin contaminat de valorile sau filtrul personal de a o comunica publicului. Aparţine unui tip pe nume Jeremy Dean, are un doctorat obţinut la UCL, autor al unei cărţi pe topica obiceiurilor.

Al doilea este ceva mai specializat. Aparţine Societăţii Britanice de Psihologie. Nu pot să nu remarc motto-ul:

„Promoting excellence in psychology”

Mi se pare o idee în care merită să investim. Dar de la palavre la fapte, ştii cum se zice, e cale lungă. Încă nu am auzit de profesori la vreo facultate de profil care să-şi predea cursul în baza unui textbook din UK sau State. Nu înseamnă că nu sunt. Îmi poţi semnala, totuşi, dacă ştii de aşa ceva.

Ca să creez un efect de contrast, ghidat de inocenţă, îţi ofer şi o sursă de informaţie psihologică mambo-jumbo. Acesta un sit unde e promovat folclorul psihologic mixat cu voodoo-science. Conţine articole de un deosebit de interes pentru publicul larg, cum ar fi „Transformă emoţiile negative în energie vitală”.

https://www.damaideparte.ro/

Nu e cazul să dai mai departe.