Termenul de valabilitate si calitatea vietii

Daniel Kahneman, unul dintre cei mai celebri psihologi ai acestui secol, crede ca ca cea mai usoara cale pentru cresterea fericirii este… Sa-ti zic? Sadicul interior (metaforic, daa?) zice nuuu, mai las-o sa astepte, sa creasca tensiunea (sperand sa nu sara rezistenta; sunt amuzant?).

Pana atunci, poate cumperi cartea “Thinking fast, and slow” – o capodopera! O gasesti tradusa in limba romana chiar la libraria facultatii de psihologie si stiintele educatiei. Si nu doar aici. Prin librarii dai de ea, nu la raftul Psihologie. Sta asezata, spre disperarea mea (exagerez), in raftul Economie. Poate pentru ca are legatura cu premiul Nobel in Economie cu care a fost recompensat Kahneman in urma cu 12 ani? Sau, pentru ca disciplina Psihologie apare in mentalul colectiv ca fiind usoara, superficiala si care se ocupa cu studiul psihicului, acea entitate inefabila?

Daca ai auzit de faimosul Freud, despre care putini stiu era dependent de cocaina, sau de Jung si episoadele lui psihotice si nu stii nimic de mosulica Daniel, zau, e ca si cum folosesti porumbei pentru mesaje in loc de what’s up-ul de azi.

Fericirea din propria-ti viata, dar si fericirea la nivel de natiune, are de-a face cu deciziile sau alegerile semnificative din viata. Iar la nivel de natiune are legatura directa cu politicile publice. Altfel zis sau scris, deciziile pe care le iei iti influenteaza in bine sau rau viata. Insa, ma tem, ca cel mai adesea, nu suntem constienti de consecintele pe terme lung ale unor decizii sau alegeri din prezent. Mda, nu ne putem fali cu gandirea anticipativa (functie executiva pentru prietenii stiintelor cognitive). Procesul luarii deciziilor ar putea fi unul rational. Nu este, imi pare rau, sa-ti amintesc sau sa-mi reamintesc. In modul by default, luarea deciziilor este doar aparent rationala. In majoritatea situatiilor, deciziile sunt luate de, ceea ce numeste mosulica, sistemul 1.

In sondajul Gallup pentru evaluarea satisfactiei vietii apare urmatoarea intrebare:

Te rog, sa-ti imaginezi o scara cu zece trepte numerotate de prima treapta de jos cu 1 pana la cea de sus cu 10. Treapta cea mai de sus (10) reprezinta cea mai buna posibila viata pentru tine si treapta de jos (1) reprezinta cea mai rea posibila viata pentru tine. Pe care treapta de pe aceasta scara simti ca te afli in prezent?

O intrebare care iti ofera ocazia sa faci o evaluare a propriei vieti. A satisfactiei vietii proprii. (ca doar nu a vecinului sau colegului). Asadar, pe care treapta te afli?

Ca sa completez fraza de inceput de articol, ce ar putea sa te ajute ca sa mai urci cateva trepte?

Sa ai mai mult control pe timpul tau.

Iti poti oferi mai mult timp pentru a realiza acele lucruri care-ti plac, care conteaza pentru tine, in functie de care simti ca viata ta merita traita plenar?