stari alterate de constiinta (nationala?)

Reality tunnel sau tunel de realitate e o sintagmă introdusă de Timothy Leary, un psiholog american, astăzi decedat (cred că şi mâine, poimâine…), susţinător al terapiei cu droguri psihedelice. La ce se referea dumnealui, un binecunoscător al stărilor alterate de conştiinţă, când amintea de reality tunnel?

Un tunel de realitate reprezintă un set de filtre mentale inconştiente formate prin experienţele de viaţă şi convingerile personale prin care o persoană interpretează o aceeaşi lume într-un fel diferit de o alta.  Mai concret, poţi privi la antena3 şi empatiza cu acele persoane care trăiesc într-un stat totalitarist unde cetăţeni onorabili sunt persecutaţi sistematic prin intermediul unei maşinaţiuni diabolice date la iveală de perspicacitatea genială şi spiritul revoluţionar ale unor oameni speciali. Sau, poţi privi la acelaşi post (confiscat! :)) şi zâmbi, poate şi cu o oarecare îngrijorare, când asişti la un spectacol tragicomic cu personaje care experimentează o cu totul altă realitate.

Toţi aceştia se află, poate fără voia lor, într-un alt tunel de realitate, aflat la ani lumină distanţă de planeta Pământ. Şi nu ar fi nicio îngrijorare, dacă impactul nu ar fi social prin aceea că toţi aceştia se exprimă liber, deoarece ne aflăm într-un stat democratic (nu totalitar), iar mulţi cetăţeni sunt captivi la rândul lor într-un acelaşi tunel.

Aceste tunele de realitate în care fiecare trăieşte (şi interpretează diferit o aceiaşi lume) pot fi mai mult sau mai puţin departe de o realitate neutră sau mai obiectivă – convenita de comun acord drept “realitate”. Distanţa mentală de la această realitate neutră, un fel aproape similar în care interpretăm lumea, este şi semnal de sănătate psihologică. Când un individ ajunge la o distanţă mai mare comparativ cu cea a semenilor săi, mai lucizi, îşi poate oferi un răgaz şi, eventual, închiria un loc la o clinică de specialitate.

Sigur, el nu mai are discernământul necesar, ne-fiind conştient de distanţă sau derapaj. Când alţii îţi zic că eşti beat (cu dovezi), mergi şi te culci. La fel şi cu delirul… Dar nu, deoarece tu eşti nebunul (care trebuie trezit), ne informează în direct din propriul tunel de realitate, urmaşul posibil (reîncarnat) al lui Che Guevara.