sevraj la facebook?

fbjoke2Utilizez contul de FB cel puţin o dată pe zi. Ulterior experienţei facebook am observat că nu rămân cu nimic important. O spoială de informaţie şi câteva semnale sociale. Îţi mărturisesc că mă bate gândul de ceva vreme să-mi şterg contul. O prietenă a blogului a luat-o înaintea gândului meu. Şi-a anunţat „prietenii” că urmează lichidarea contului, indemnând potenţialii „prieteni” să ia legătura cu ea prin email sau telefon. Eventual, să-i bată la uşă, deşi ar fi mai greu pentru unii, ea fiind stabilită în Australia. Mai ales, că nu a dispărut precum… şi-a informat „prietenii” despre decizia ei.

Reţele sociale online (social networking sites) reprezintă un fenomen de consum global. În special, Facebook (la concurenţă cu a cetăţenilor din China). De ex, în România sunt 8 milioane de users în primul trimestru din 2015. Aproape unul din doi cetăţeni români are cont FB. În lumea largă 1,35 miliarde de users au fost activi spre finele lui 2014. Te afli aproape sigur printre ei, iar prietenii tăi (plus multe alte lucruri fascinante!) se află înlăuntru… la smartphone, tabletă sau laptop. Oare esti dependent(ă) de facebook? Oare cât timp utilizezi FB zilnic sau săptămânal? N-ar fi interesant (colectezi date obiective) să-ţi monitorizezi timpul petrecut online pe FB?

Dar ce ne spun studiile? Îţi propun să trecem în revistă un review (publicat în 2011) în baza a 43 de studii empirice. Altfel zis, ideile ce urmeaza au dovezi empirice serioase. (precizare pentru sceptici).

În ce scopuri milioane de oameni folosesc facebook (sau alte reţele)? În scopuri sociale, desigur, conform acelei recenzii. Care? Majoritatea constă în păstrarea unor legături sociale inactive într-o cultură individualistă. Ele sunt menţinute „la cald” prin poke, like or comment vizavi de orice. Persoanele extraverte folosesc adesea aceste situri pentru excitaţia socială de care au nevoie. Cele introvertite apelează la reţele de socializare online pentru a-şi compensa tendinţa la retragere şi preferinţa pentru o viaţă privată, participând astfel la cultura extroversiei. Utilizarea masivă a reţelelor sociale online e specifică şi persoanelor puţin conştiincioase şi mai narcisice. Să-ţi traduc. Cu cât eşti o persoană mai puţin spre deloc harnică, responsabilă, ambiţioasă, disciplinată şi orientată către realizare, cu atât vei folosi mai mult timp contul FB (sau altele). Cei harnici şi ambiţioşi folosesc rareori reţele sociale. Cât priveşte narcisismul… Cu cât eşti mai focalizată pe nevoile tale, pe realizările şi succesurile tale (şi vanghelioane) cu atât mai mult te vei lauda  pe reţelele sociale online. Facebook reprezintă mediul perfect ca să “încasezi” „like” la selfie şi la restul, urmând ca zilnic să-ţi priveşti cu admiraţie profilul prodigios. Dupa cum e politic corect, te asigur ca nu e vorba despre tine (şi nici despre tine, ptiu, mine).

fbjokeExistă corelaţii negative între utilizare şi descreşterea participării în viaţa socială comunitară. Altfel zis, se dezvoltă o preferinţă dubioasă de a interacţiona superficial (prin reţeaua online) cu vecina, cu un amic din cartier sau o prietenă. Descreşterea apare şi la nivelul rezultatelor academice. De asemenea, apar probleme relaţionale, când unul sau ambii parteneri interacţionează online şi nu-şi mai vorbesc faţă în faţă. Fiind animale sociale avem nevoie de comunicarea şi contactul direct. Ne asigură premisa expunerii sociale şi transparenţei în mesaje. Dacă această nevoie socială (cu rădăcini biologice) e satisfăcută excesiv artificial, adică indirect prin “ecrane”, nu devenim înstrăinaţi de propria natură? Toate acestea luate împreună pot fi indicii pentru un potenţial adictiv. Reţelele sociale online au potenţial adictiv.

Dar asta nu înseamnă că cineva anume (tu?) e dependent de facebook. Ca sa verificam îţi propun un experiment. Cum ar fi să renunţi la utilizarea contului pentru trei zile? Frustrare? Agitaţie în momentele de plictiseală? Mâncărimi în palme? Te învârţi în loc? Te frământă gândurile vizavi de „friends”? Da, vei apela prietenii prin email şi telefon. Eventual, vei face o vizită inopinată. Apoi, poţi încerca cu o săptămână. Nu, nu o vizită inopinată de o săptămână. E limpede că dacă poţi trăi bine (adică fără a fi preocupată de FB) timp de trei zile, nu ai o dependenţă. Dar dacă ai?