reamintire

Acum doi ani, în vară, am scris un text despre disciplinele care se studiază în domeniul Psihologie la Universitatea Cambridge. Cum memoria ne poate juca feste, mi-am zis în barbă şi mustăţi, să ne reamintim prin contrast unde se află psihologia din universităţile româneşti.

Dacă psihologia de la Cambridge se află în viitor, cea de la noi se află în trecut. Ah, dar nu despre psihologie vorbim, ci despre Psychological and Behavioural Sciences. 

Am auzit voci pline de năduf vizavi de comentariile mele critice la adresa psihologiei româneşti. Aparţin unor profesori şi psihologi, desigur, dar culmea, chiar şi unor studenţi. Într-adevăr, realitatea e greu de dus odată ce căpşorul e scos din nisip. Am motive întemeiate să cred asta. Tu poţi crede orice altceva.

Psihologia (atât academică, cât şi aplicată) la noi, per ansamblu, e în Epoca de Piatră. Mai precis, fiind optimist, în Neolitic când se dezvolta agricultura şi olăritul. Iar dacă eşti student şi vrei să înveţi în mod responsabil o psihologie modernă, vei depune toate eforturile ca să studiezi la o universitate din UK sau State. Iar dacă revii în ţară, nu uita să te acreditezi la Colegiu.