cand ignoranta se plateste cu bani grei

Multi oameni isi irosesc ani din viata mergand la sedinte de psihanaliza (sau de psihoterapie cu componenta psihodinamica) cu speranta ca isi vor rezolva problemele si vor duce vieti mai bune. Ei se amagesc crezand ca privind in interior, dupa cauzele psihologice absconse in inconstient, vor deveni oameni mai fericiti.

Ba dincontra. Dovezile stiintifice solide ne arata ca introspectia indelungata duce la nefericire, iar cautarea de cauze psihologice e zadarnica. Dar ei nu stiu, fiind incurajati de catre terapeutii lor, certati cu cercetarea stiintifica, sa “sape” dupa cauze si conflicte inconstiente. Ei nu stiu ca privind (cu mintea) in interior dupa cauze, mintea le creeaza pe masura ce isi ofera interpretari la experientele lor.

Sanatos ar fi sa priveasca in afara lor, nu in interior. O viata buna, desi are de-a face cu unele obiceiuri mentale, se afla in relatiile cu ceilalti, cu lumea si viata, in general. Nu cu abisurile sufletesti!

Poate nu ma crezi. Mai ales ca nu sunt intr-o pozitie neutra. Ofer psihoterapie. Nu tin mortis sa ma crezi. Dar te incurajez sa cauti dovezi contra biasului de confirmare.  S-ar putea sa doara putin.