Primul MOOC despre fericire (science-based)

Am primit de la un prieten un link către un curs online la EdX.

E despre ştiinţa fericirii sau psihologia pozitivă care nu se ocupă cu gândirea pozitivă după cum îşi închipuie unii.

« “The Science of Happiness” is the first MOOC to teach the ground-breaking science of positive psychology, which explores the roots of a happy and meaningful life. Students will engage with some of the most provocative and practical lessons from this science, discovering how to apply key insights from cutting-edge research to their own lives. »

Dă-mi voie să te iluminez, MOOC e un acronim pentru Massive Open Online Course. Din asta poti intelege ca numarul locurilor disponibile este aproape nelimitat sau tinde la infinit. O sumedenie de studenti (si chiar mai multe) se poate inscrie si participa fara costuri (costul ar fi abonamentul de internet) la un curs online. Mi se pare un lucru extraordinar, banuiesc ca si tie, deoarece multi oameni au acces aproape gratuit la educatie de nivel academic.

Crezi ca acest MOOC in stiinta fericirii face concurenta la programul MAPP de la University of Pennsylvania ? Nici pe departe. Acest MOOC e o alternativa (gazduita de UC Berkley) binevenita pentru o populatie larga de studenti, o populatie care, in primul rand, nu-si permite plata a aprox. 50,000 de US dollars pentru programul Master of Applied Positive Psychology. Mos Martin, pardon, Martin Seligman, coordonatorul acestui program, nu duce lipsa de candidati de unsprezece ani de când a fost infiintat programul.

Printre lectorii invitati se afla nume mari, aproape necunoscute studentilor in psihologie din motive „obscure” pentru mine, cum ar fi Barbara Fredrikson si Sonja Lyubomirsky, ocupate cu extinderea emotiilor pozitive ;  Philip Zimbardo si Paul Eckman, pe topica cu bunatatea si compasiunea, se pare, atat un instinct, cat si o atitudine invatata ;  Shauna Shapiro si Jon Kabat- Zinn, preocupati cu meditatia mindfulness – un instrument psihologic pentru cultivarea fericirii ; Kristin Neff si Dacher Keltner, concentrati pe obiceiuri mentale ale fericirii (de ex. cultivarea compasiunii fiind unul dintre ele). Unele topici alaturi, bineinteles, de meditatia mindfulness sunt prezente si in programul ABC.

Şi închei cu unul din principalele obiective de învăţare ale acestui curs:

  •  Apply lessons from positive & social psychology to their personal and professional lives, enhancing their self-understanding