pentru cine vrea să trăiască o sută de ani

Nici vorbă în această țară? Te temi de bacteriile drăgălașe din spitale? E un fapt că ele tind să dispară, dacă e să ne luăm după raportările din spitale. Da, pentru că datele (din articol) ne indică un procent de trei ori mai mic al infecțiilor comparativ cu Germania și de cinci ori mai mic comparativ cu Danemarca. Cum cine minte? Bacteriile mint din teama de a nu fi eradicate. Au colonizat în cortexul prefrontal al directorilor de spitale și iau decizii în locul lor.

Cine vrea să trăiască mult și bine? Cine nu vrea, desigur. Îndeosebi ”bine” odată ce calci prin spitale. Și nu uita să te speli pe mâini. Cu cât mai des cu atât mai bine fără a face o obsesie. Deși, poate nu ne strică o obsesie mai mică.

Să-ți povestesc de cum medicii din secolul 19 nu se spălau pe mâini? Medicii, nu țăranii, nu practicau spălatul mâinilor, deoarece nu vedeau nicio relevanță pentru actul medical! Nu știau de germeni. Din moment ce nu-i vedem, nu există, gândește insul irațional.

Un medic ungur, pe nume Semmelweis, a demonstrat pe bază de observații empirice cum practica spălatului pe mâini reduce drastic mortalitatea la nou-născuți și mame. Comunitatea medicilor a respins această practică pe motivul că Semmelweis nu le-a oferit o explicație științifică rezonabilă. Se întâmpla prin anul 1847. Crezi că dacă au trecut aproape trei secole, știm de germeni și practica spălării labelor?

Nici măcar prin multe din spitalele noastre nu se obișnuiește la mai bine de un secol distanță. Care e morala? Atenție la inșii dogmatici. Pe aceștia, dacă îi confrunți cu dovada pusă sub nas în fața ochilor, nu-i poți face să renunțe la convingerea lor. Te asigur (dacă nu știai) că ei nu cedează la logică, dovezi sau argumente. Vor crede pe loc că dovada ta fie nu există, fie e contrafăcută, iar tu ești vinovat de o conspirație.

Chiar așa, de unde știi că există germeni? I-ai văzut cu ochii tăi? De la ministrul proaspăt numit la Cercetare? Da, da, acela care ne-a dezvăluit recent credința dumnealui cum că omul nu se trage din maimuțe și că originea lui e în lumile paralele, din viitorAm hohotit de era să mă înec cu lacrimi. Dânsul nu e orișicine de la care nu poți avea așteptări. E inginer doctor în chimie și profesor universitar. Vax albina! 

Pe lângă mâinile curate (și igienă generală) despre care știi cu certitudine, poți apela la Mama Natură unde și vroiam să ajung, dar am luat-o ocolit. Nu ai așa ceva pe lângă casă? Ia să vedem cum te ajută o aplicație de pe mobil. Îți aduce natura în casă, pe ecranul luminos adică? Despre beneficiile mersului în Natură poți afla în acest mini-curs practic ca parte dintr-un stil de viață sănătos.