personalitatea altruistă

Înainte sau simultan cu salvarea planetei, nu strică deloc să oferi un ajutor țării în care trăiești sau din care ai plecat. Da, deoarece chiar îți vine s-o iei la sănătoasa. Cine n-ar vrea să trăiască într-o țară cu oameni relativ normali, cu țiglele pe casă, și cu instituții publice competente și serviabile că doar din taxarea fiecărui cetățean există ele.

România e bolnavă și suferă în principal de corupție endemică și, implicit, sărăcie și inechitate socială. Mai suferă și de infecție cu bacterii dușmănoase prin spitale, dar trecem mai departe la infecția personalității cu ticăloșie, dacă nu e prostie în formă continuată și agravantă, grandomanie ori paranoia. Se pare că simptomele sunt exacerbate pe măsura ascensiunii sociale, când românașul ajunge într-o funcție înaltă. Puterea îi ia mințile, asta dacă le-a avut vreodată. Îmi place să mă ventilez cu comentariul ironic al unui anonim. ”Scutecele și clasa politică trebuie schimbate adesea. Din același motiv”. 

Dar există speranțe. Nu doar speranțe, ci și acțiuni civice. Există comunitatea Declic. Te poți alătura miilor de membri și contribui pecuniar sau, de ce nu, într-un fel care să te reprezinte.

Dacă deja pui umărul, oferi un sprijin la construirea unei noi comunități, promovezi idei delirante precum principii și valori democratice, atunci cred că faci un lucru bun. Dar te asigur că nimeni nu-ți va ridica o statuie sau plăti vreo pensie specială. Pentru o așa aspirație, trebuie să devii cel puțin primar ori parlamentar după ce te-ai înscris într-un partid retrograd (incult, dar și sinistru!) precum actualul PSD.

Îți reamintesc, deși poate n-ai nevoie, că e aproape bun simț. O societate nu va prospera în veci fără oameni care să fie dispuși la un efort colectiv orientat către un unic țel de la sine înțeles. Norocul nostru e că tot mai mulți oameni simpli ori obișnuiți investesc eforturi și resurse ca țara să meargă înainte. Trag nădejde ca măcar câțiva dintre aceștia să se alăture clasei politice. Țara asta are nevoie de o nouă specie de politicieni. E pe cale de evoluție.