MIT & Psihologie moca

La finele anului universitar (2012-2013) studentii facultatilor de psihologie sunt la curent cu ceea ce se cheama “introducere in psihologie”, un curs universitar intins pe doua semestre, in urma caruia, ei cunosc bine(sau isi inchipuie) o serie de teorii psihologice atat validate stiintific (ex: teoria auto-determinarii sau teoria mindsetului), cat si ne-validate, cum ar fi teoria piramidei trebuintelor.(observi ca sunt din capitolul motivatie).

Pe langa aceasta introducere, dumnealor au primit si cunostinte fundamentale din neuro-psihologie. Au facut cunostinta, de exemplu, cu Roger Sperry ori cu Wilder Penfield, dar si cu omuletul (hidos) din creier.  Ei mai stiu, de asemenea, ca astrocitele sunt diferite de fagocite si ca Ruffini nu este o marca de ceas, cafea sau de bicicleta, ci numele(dupa indvidul ce i-a identificat) dat unui tip de mecanoreceptori (corpusculi Ruffini). Nu vreau sa intru in detalii, amintindu-le de un fel de baroni locali (la nivel cerebral), neuronii von Economo, botezati (insa fara sfantul duh) dupa un fost cetatean de-al nostru, neurologul Constantin von Economo. Ce zici? Am inteles. Nu sunt cunostinte fundamentale.

 Dupa toate acestea, urmate de examene dificile date de profesori fara suflet ori usoare si corecte tinute de profesori cu suflet (incarcat proaspat cu compasiune in urma unei meditatii transcendentale cu fotoni si gravitoni), merita, zic eu, ca fiecare sa incerce un curs online ca acesta de mai jos, oferit de celebra MIT:

http://ocw.mit.edu/courses/brain-and-cognitive-sciences/9-00sc-introduction-to-psychology-fall-2011/

Acelasi link il poti gasi si pe pagina de gandire critica de pe facebook, postat acolo, de ceva vreme, de Raluca Matei (manager), o proaspata studenta la UCL (UK), mai precis, la masterul de Health Psychology, unde spre disperarea ei, probabil, nu va invata despre unele teorii la mare cinste prin facultatile de psihologie de la noi. Da, la acelea, ma refer. La teoria orificiilor si modelarea personalitatii in functie de relatia cu aceste orificii (dezvoltarea psihosexuala la Freud) si, bineinteles, la cum personalitatea este modelata de influenta stelelor, eventual, a arhetipurilor conform cu epifaniile lui Carl G. Jung, se pare, nemultumit de delirul cu orificiile al maestrului sau S. Freud.  

Pentru necunoscatori, MIT nu se refera la mituri, dar te ajuta sa scapi de ele, mai exact de gandirea magica, intrucat se refera la Massachusetts Institute of Technology. Iata mai jos descrierea cursului oferit, preluata intocmai de pe situl cu pricina:

 This course is a survey of the scientific study of human nature, including how the mind works, and how the brain supports the mind. Topics include the mental and neural bases of perception, emotion, learning, memory, cognition, child development, personality, psychopathology, and social interaction. Students will consider how such knowledge relates to debates about nature and nurture, free will, consciousness, human differences, self, and society.

E moca! Just try it!