In “umbra” unei mosteniri grele

In oraselul Cambridge situat in nordul Boston-ului, Massachusetts, la Dep. de Psihologie de la Harvard University se desfasoara un curs introductiv si general de Psihologie Stiintifica. In toamna anului trecut a sustinut prelegeri Daniel T. Gilbert, un profesor arhicunoscut (la ei, nu la noi), datorita unor cercetari célèbre.

Domnul D. Gilbert a realizat o serie de studii descoperind un fenomen psihologic denumit affective forecasting. Aceste studii si numele sau sunt aproape necunoscute la noi.Stau si ma intreb daca aceasta situatie n-are de-a face cu “mostenirea” grea a marelui Sigmund Freud, Carl G. Jung, dar si ai altor corifei, despre care studentii continua sa invete, desi, din nefericire, nu la un curs de “istoria psihologiei”.

Daca te grabesti, il mai poti prinde in aceasta primavara pe Jason Mitchell, un individ care lucreaza in laboratorul de neurostiinte si se ocupa cu ajutorul unui fMRI, in principal, de procesul mentalizarii (cum inferam ganduri, emotii si intentii despre mintile celorlati.)

Mai jos, afli despre o serie de topici pe care profesorii mai sus amintiti le abordeaza in cursul oferit la nivelul undergraduate. Intr-adevar, in acest an academic nu a predat Steven A. Pinker.

SCI-LIVSYS 20: Science of Living Systems 20

Psychological Science

Fall: Daniel T. Gilbert (Psychology); Spring: Jason Mitchell (Psychology)

An introduction to the sciences of mind, including foundational concepts from neuroscience, evolution, genetics, philosophy, and experimental methods, and specific topics such as perception, memory, reasoning and decision-making, consciousness, child development, psychopathology, personality, language, emotion, sexuality, violence, morality and social relations.

(http://isites.harvard.edu/course/colgsas-16308)